Paksi bővítés: a Roszatom cége tervezheti a két új blokkot

A Roszatom nagy valószínűséggel a szentpétervári Atomenyergoprojektet bízza meg a paksi erőmű két új blokkjának tervezésével - mondta Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón.
MTI-Eco, 2014. június 9. hétfő, 20:28
Fotó: Reuters

A vezérigazgató az MTI kérdésére megerősítette, hogy múlt keddtől péntekig Szentpéterváron, az Atomenyergoprojektnél tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei, erről orosz energetikai portálok is beszámoltak.

A klops.ru és az energyland.ru című oldal is közölte, hogy a magyar szakemberek szerződéskötés előtti megbeszéléseket folytattak a Roszatomhoz tartozó, erőműveket tervező és kivitelező vállalatnál. Az AESZ-2006/E jelzésű atomerőművi blokk műszaki jellegzetességeiről kértek tájékoztatást, és az is érdekelte őket, hogy a szentpétervári tervezők hozzá tudják-e igazítani az orosz erőművi blokk megvalósítását a paksi építési feltételekhez, valamint az európai uniós követelményeknek megfelelő engedélyeztetési eljáráshoz.

Nagy szerint bárkivel tárgyalnak mostanában, azt nyugodtan lehet szerződéskötés előtti megbeszélésnek nevezni, az pedig természetes folyamat, ha egy műszaki társaság részleteket próbál megismerni. A Paks II. Zrt. csak akkor kaphat műszaki adatokat az orosz féltől, ha a felette álló hatóság, az orosz exportügynökség erre engedélyt ad. Tudomása szerint ez 2-3 hét múlva várható. Addig azonban a reaktorról és a felépítendő blokkról nukleáris adatokat tartalmazó információkat nem kaphatnak.

A Roszatom tervei szerint az év végére befejeződik a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésével kapcsolatos alapvető beruházási, kereskedelmi megállapodások előkészítése - közölte Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai cég vezérigazgatója.

A szentpétervári cégnél az úgynevezett standard tervekbe engedtek számukra betekintést. Nagy a moszkvai Atomexpón a magyar újságírókat arról is tájékoztatta, hogy amint megkapják a felhatalmazást, azaz a magyar parlament is jóváhagyja a paksi bővítés finanszírozásáról szóló kormányközi pénzügyi megállapodást, megkezdik a szerződés részleteinek tárgyalását az orosz szállítóval. Ezzel egy időben folytatni kell az egyeztetéseket Brüsszellel is.

Az MVM Paks II. Zrt. közben folytatja az engedélyek beszerzését. Azzal számolnak, hogy az úgynevezett telephely-értékelési és -vizsgálati programra, amely az Országos Atomenergia Hivatal előtt van, várhatóan augusztus végéig megkapják az engedélyt. Szavai szerint meglepetést keltett, hogy nagyon széleskörű vizsgálatot kell elvégeztetniük, olyat, mintha egy zöldmezős beruházásról lenne szó. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nagyon szigorú előírásrendszert tartalmazó útmutatást adott ki, és ennek megfelelően kell elvégezni az alapos vizsgálatot. Ha ez meglesz, akkor nyújthatják be a telephelyi engedélyt, és kérniük kell az alkalmassá minősítést.

Ezzel párhuzamosan, várhatóan a nyár közepén-végén be tudják nyújtani az előzetes környezeti hatástanulmányt, amely a környezetvédelmi engedélyezési folyamatot indítja el. Ha ezt is megkapják, akkor a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivataltól meg kell szerezniük az előzetes létesítési engedélyt, akkor a létesítési engedély kérelmet is benyújthatják az Országos Atomenergia Hivatalnak. A számos dokumentum beszerzése Nagy Sándor becslése szerint 3 évet vesz majd igénybe, így 2017 végére kaphatják meg a paksi bővítési beruházás elkezdéséhez szükséges engedélyt.

A szakember szerint Magyarországon 30 éve épült utoljára atomreaktor, ez pedig azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek ebben tapasztalatra tettek szert, már nem léteznek, és a szakembergárda sincs meg. Összességében legalább hat év kell ahhoz, hogy elkészüljön a paksi atomerőmű ötös blokkja, és bekapcsolódjon az áramtermelésbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.06.10 08:51

Paksi bővítés: a Roszatom cége tervezheti a két új blokkot.

Magyarorszagnak a gazgasagi növekedeshez szüksege van tovabbi energiara.

Az atomenergia annak ellenere, hogy ugynevezett tiszta energia, sok veszelyt is rejt magaba,

de pillanatnyilag nincs mas megoldas.

A jövöre nezve mar most erdemes a megujulu energiaforrasokat elöterbe helyezni.

A nagy energiaigenyre valo tekintettel, a szel es napenergia termeszetesen nem eleg.

VIZIENERGIA a jövöbeli megoldas Magyarorszagon, amiben korlatlan lehetösegek vannak.Nincs
függöseg, ami talan az egyik legfontosabb.

A DUNA vizierömü a masik oldalon, szlovakiaban,kitünöen müködik.

Az ötszaz kilometer hosszu Duna magyar szakaszan pl. szamtalan erömü letrehozasara lenne lehetöseg!

Magyarorszag szamtalan folyoja alkalmas törpe erömüvek epitesere, amelyek kisebb települesek igenyeit lathatjak el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html