Pálffy Ilona: rossz helyen jelentkeztek az elutasított külföldi szavazók

Azért nem szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben Londonban és Brüsszelben azok a szavazók, akik nem adhatták le voksukat, mert nem a külképviseleti névjegyzékbe kérték felvételüket, hanem más jellegű kérelmet terjesztettek elő - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.
Inforádió, 2014. április 6. vasárnap, 15:03
Fotó: Napi.hu

Az NVI elnöke beszámolt arról: Londonból hárman jelezték, hogy nem tudtak szavazni, pedig felvették őket a külképviseleti névjegyzékbe. Az NVI megvizsgálta ezeket a panaszokat, és kiderült, hogy az egyik választó az adatainak a kiadását tiltotta meg, és ezt tévesztette össze a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelemmel, a másik pedig akadálymentes szavazókört kért, ugyancsak a külképviseleti szavazás helyett.

Ezek a választók tehát nem is szerepelhettek a névjegyzékben. A harmadik választópolgár szerepelt a névjegyzékben, meg is találták a jegyzékben, és mivel korábban elkérték tőle a telefonszámát, vissza tudták hívni, hogy szavazhasson - mondta az NVI elnöke.

Hozzátette: Brüsszelből hat kifogás érkezett, hogy a választók nem szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben, az NVI ezeket is kivizsgálta, és megállapította, a választók nem azt kérték, hogy a külképviseleti névjegyzékbe vegyék fel őket, hanem adatletiltással éltek.

Feltehetően a programban tévesztették össze a külképviseleti névjegyzékbe vétel és az adatletiltás lehetőségét, bár ezek nem is egy helyen szerepeltek - mondta az elnök.

Megjegyezte: Tel-Avivból is három jelzés érkezett, ezeket most vizsgálják.

HOZZÁSZÓLÁSOK