Kiderült: ebben igazán jó a magyar

Szárnyal pálinkafőzés Magyarországon: nem csupán a bérfőzdék termelése bővül, hanem az otthoni rotyogtatás népszerűsége is nő.
Komócsin Sándor, 2018. november 7. szerda, 08:43
Fotó: Napi.hu / Németh Dániel

Az első fél évben 1,4 millió liter pálinkát adhattak ki megrendelőiknek a hivatásos bérfőzdék, ami kétszázezer literrel több, mint amennyi 2017 első hat hónapjában elkészült - írja a Magyar Idők a NAV adataira hivatkozva. Eközben az elmúlt években összesen 22 ezren jelentették be a hatóságnak, hogy üstöt vásároltak pálinkafőzéshez.

Mostanában egyébként az az alma és szilva kerül a főzőedényekbe, amit a gazdák a nagyon alacsony felvásárlási árak miatt nem adtak el nyáron a feldolgozóknak.

Az adóhatóság összegzése szerint az elmúlt években ötszáz és hatszáz között mozgott idehaza a hivatalos bérfőzdék száma. Az említett első félévi adatból nem lehet hosszabb távú következtetést levonni, mert a pálinkafőzés dandárja az év második felére esik.

Nálunk 1700 forint körül mozog egy liter pálinka teljes előállítási költsége - mondták a napilap kérdésére egy szabolcsi gyümölcs­szeszfőzde munkatársai. Mostanában 12-13 órás műszakban megy a főzde, sokan fogtak ugyanis a környéken cefrekészítésbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK