A Pálinka Nemzeti Tanács becslése szerint az ország háromnegyede adóelkerüléssel főzi a házi pálinkát. A szakma szerint ugyanis életszerűtlen, hogy az adóhatóság adatai szerint a nyilvántartott lepárlókészülékeknek mindössze harmadát használták legalább egy liter pálinka előállítására a tulajdonosok.

A regisztrált, 23 662 darab otthoni pálinkafőző berendezésből ugyanis - papíron - csupán 6918 berendezést használtak tavaly.

Az adatok nyugtalanítják a párlatkészítő szakmát - mondta Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. ügyvezetője a lapnak. A magánfőzők adóelkerülése miatt hátrányba kerülnek a tisztességes adófizetők, ráadásul nem csak a literenkénti kötelezettség alóli kibújás jellemző. A szakértő szerint az éves mennyiségi korlátnál sokan vélhetően jóval nagyobb mennyiséget is előállítanak.

A tisztességtelen gyakorlatokat ráadásul szinte lehetetlen kiszűrni a megfelelő ellenőrzés hiánya miatt. Emellett sokan - szabálytalanul - nemcsak magáncélra főznek otthonukban, de párlatukat értékesítik is, azok minősége pedig sokszor nem megfelelő.