Mi a baj a magyar pálinkával?

Hiába jelképes az az összeg, amelyet a magáncélú pálinkafőzésnél kell megfizetni az adóhatóságnak, az adatok mégis arról árulkodnak, sokan a literenként mindössze hétszáz forintos költség alól is kibújnak. Ez a jelenség a tisztességes adófizetőket hozza hátrányos helyzetbe - számolt be a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2019. február 24. vasárnap, 15:56
Fotó: Shutterstock

A Pálinka Nemzeti Tanács becslése szerint az ország háromnegyede adóelkerüléssel főzi a házi pálinkát. A szakma szerint ugyanis életszerűtlen, hogy az adóhatóság adatai szerint a nyilvántartott lepárlókészülékeknek mindössze harmadát használták legalább egy liter pálinka előállítására a tulajdonosok.

A regisztrált, 23 662 darab otthoni pálinkafőző berendezésből ugyanis - papíron - csupán 6918 berendezést használtak tavaly.

Az adatok nyugtalanítják a párlatkészítő szakmát - mondta Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. ügyvezetője a lapnak. A magánfőzők adóelkerülése miatt hátrányba kerülnek a tisztességes adófizetők, ráadásul nem csak a literenkénti kötelezettség alóli kibújás jellemző. A szakértő szerint az éves mennyiségi korlátnál sokan vélhetően jóval nagyobb mennyiséget is előállítanak.

A tisztességtelen gyakorlatokat ráadásul szinte lehetetlen kiszűrni a megfelelő ellenőrzés hiánya miatt. Emellett sokan - szabálytalanul - nemcsak magáncélra főznek otthonukban, de párlatukat értékesítik is, azok minősége pedig sokszor nem megfelelő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.02.24 22:47

Nincs semmi baj a magyar pálinkával! Főzik! Sok helyen! Sajnos nem mindig jó minőségben. Ameddig ilyen magas a szesz jövedéki adója, fogják is főzni és aki okos, az adót is elkerüli. Az ellenőrzés majdnem nulla, ezért a kockázat kicsi.

Ha jó a pálinka, meg is kóstolom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.02.24 18:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.02.24 18:08

Magyar alkeszbe magyar szeszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.02.24 18:08

A főzők fele nem fizet, a másik fele pedig kiváltja a jegyet 10 literre de főz legalább 50 litert. Ez a titok nyitja.
Én csak évi kb 30 litert főzök. Minőségi pálinka saját minőségi gyümölcsből. Elfogy a családban! :-)
A lekvárt már unjuk, 5 évesekkel van tele a kamrapolc. A pálinka szerencsére megunhatatlan, ha jól csinálják, jó anyagból! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.24 17:52

@europeer:
Aligha romlottak el ezek nem olyan gépek.
Amikor tilos volt akkor is főztek abszolút feketén. Régi magyar szokás ez, amit a társadalom a közösség soha nem tartott bűnnek. A pici főzők nem tudnak sokat, de azért vannak nagyobbak is szép számmal, amelyekkel több 10 l pálinkát is elő lehet állítani. A gyümölcsöskertek környékén lehetne nézelődni leginkább.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html