A pálinkaadóztatás ügyében a kormány nem tágít

A kormány az Európai Unió (EU) minden fórumán fellép azért, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András a Magyar Nemzetnek az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 25. szerda, 08:53
Fotó: Shutterstock

A pálinkafőzés hozzátartozik Magyarország hagyományaihoz. Az európai vitákban ügyelni kellene arra, hogy az európai közösség egyik tagállamát se vágják el hagyományaitól - fogalmazott Tállai.

Magyarország évekkel ezelőtt már megvívta a maga "pálinka szabadságharcát" az unióval - elmélkedett az államtitkár, aki szerint amikor a magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. Hosszas egyeztetés után végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcolt ki az ország.

A pálinkafőzés ügye az idei év elején került ismét napirendre, Szlovénia ugyanis felvetette, hogy bizonyos mennyiségig adómentessé tehetné az EU a pálinkafőzést. A kezdeményezéshez a magyar kormány azonnal csatlakozott, és javasolta, hogy évi száz liter tömény italt bárki - otthon vagy bérfőzdében - közteher megfizetése nélkül állíthasson elő.

Tállai András kifejtette, hogy bár az év elején, a román elnökség idején még mutatkozott alkalom az érvek ütköztetésére, időközben a finnek vették át az uniós elnökséget, és ezzel szertefoszlott az érdemi diskurzus lehetősége. Az államtitkár úgy vélte, hogy a módosítást egyes közép-európai államok biztosan támogatták volna, ám bizonyos nyugati, északi országok nem hajlandók a változtatásra.

A házi pálinka népszerűségét az adóhivatal adatai is alátámasztják: mind az otthoni főzőberendezésekben, mind a bérfőzdékben évről évre nő az előállított mennyiség. Az idén az első fél évben 44 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthon főzők, míg a tavalyi első fél évben 36 ezer, 2017 első hat hónapjában pedig 34 ezer, egy liter előállítását lehetővé tevő jegyet vásároltak. A bérfőzdékben az idei első fél évben 1,47 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek, a tavalyi azonos időszakban 1,38 millió liter, tavalyelőtt pedig 1,22 millió liter volt a megrendelésre készült mennyiség - olvasható a Magyar Nemzetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.09.25 10:09

Már lassan a bűnözés is hozzátartozik a hagyományokhoz. Biztos azért lépnek fel az ellen is egyre kevésbé.
Szerintem még a kender otthoni termesztése is legalább ekkora népszerűségnek örvendene, kár ide az adóhivatali maszlag.

Egyébként meg miért Szlovéniának kellett jeleznie ezt az EU felé? Ekkora forradalmárok vagyunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.25 09:38

Magyar alkeszbe magyar szeszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.09.25 09:23

ez már tényleg a kereszténység létét fenyegeti
fel ne adjátok pálinka fülke-forradalmárok

nehogy úgy járjunk mint a reggae hazájában
Jamaikában, ahol egy nap elfogy az utolsó joint
mire megszólal valaki > mi ez a szar zene?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html