Palkovics-csomag: több százezer embert hagynak az út szélén?

Rövidített munkavégzésre kényszerült cégeknél az állam 3 hónapra, 70 százalékban átvállalja munkavállalók kieső bérét, de ennek feltételei lehetnek Palkovics László innovációs és technológiai miniszter keddi bejelentése szerint. Úgy fest nem változtatnak a fejlett világ legszűkmarkúbb munkanélküli-segélyezési rendszerén sem. A bejelentéssel kapcsolatban szakszervezeti, ellenzéki és tanácsadói reakciókat gyűjtöttünk egybe.
K. Kiss Gergely, 2020. április 7. kedd, 14:15
Fotó: Getty Images

Csak annyit tudunk a munkabér-átvállalási csomagról, amennyit Palkovics László eddig bejelentett, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) hétfői ülésén ennél többet lényegében nem ismertettek - mondta lapunk megkeresésére Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A csomag részleteiről csak a VKF újabb, szerdai ülésén fognak tájékoztatni.

Nagyon zavarosnak tartja viszont a miniszter azon bejelentését, hogy "a kormány azt szeretné, ha a munkavállalók nem maradnának otthon, hanem a cég számára hozzáadott értéket állítanának elő, a munkahely elvesztése nélkül". Ez a megjegyzés arra utal, mintha valamit a kabinet valamit elvárna majd a támogatásért cserébe, de nem tudni pontosan, hogy mit.

Lapunk információi szerint a kormány a munkajogi szabályok újabb lazítását tervezi - ezzel kapcsolatban pedig már a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is előállt egy elég drasztikus javaslattal. A szakszervezetek tartanak attól, hogy a támogatások odaítélésére vonatkozóan a munkaügyi előírások kapcsán szabnak majd feltételeket, de mint Kordás fogalmazott: egyelőre nagyon remélik, hogy nem akarnak majd tovább lazítani a szabályokon és erről a kérdésről nem döntöttek már előre.

Különösen hangzik szerinte Palkovics azon kijelentése, hogy kormány egyes munkavállalók képzését, továbbképzését kívánja támogatni. Nem világos ugyanis, hogy ez miként van összhangban a kijárási korlátozással. Bizonyos szakmákat lehet távoktatásban tanulni, de nehéz elképzelni, hogy ipari munkakörökben - kőműveseket, esztergályosokat, hegesztőket - hogyan lehet képezni személyes jelenlét nélkül.

És hogy a csomag hogyan körvonalazódott? Az elnök szerint utólag kiderült, hogy a kormány a kamarákkal, a munkáltatói szervezetekkel egyeztetett ennek kapcsán, de

sem a munkavállalók, sem a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeteivel nem tárgyalt, miközben róluk hoz döntéseket.

Nem változik a segélyezés - lesújtó reakciók az ellenzéktől

Ha ez az Orbán-kormány válságkezelő csomagja, akkor tönkremenő vállalkozások, tömeges munkanélküliség és leszakadó családok időszakának nézünk elébe - idézi a Demokratikus Koalíció közleménye Molnár Csaba ügyvezető alelnököt. Az ellenzéki politikus szerint Palkovics László miniszter mai bejelentése világossá tette:

  • Aki már elveszítette, vagy a következő napokban, hetekben, hónapokban fogja elveszíteni a munkáját a válság miatt, az a kormány gazdaságvédelmi csomagjából 0, azaz nulla forintot kap támogatásként. Több tíz- vagy akár százezer magyar emberről beszélünk, róluk lemondott a kormány.
  • Az állami "bérpótlás" kérdésében Palkovics korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy ez nem automatikus lesz (mint a németeknél, vagy az osztrákoknál), hanem a cégeknek a járási hivataloknál kell majd ezt igényelniük. Vagyis ez egy pályázat. Az elmúlt 10 évben mindenki megtanulhatta, hogy ebben az országban kik nyerik a pályázatokat. Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak most sincs félnivalója, csak annak a több ezer magyar vállalkozásnak van, amelyik valóban a megszűnés szélére került.
  • A turizmuson kívüli világban a kormány tulajdonképpen elengedte minden kis- és közepes magyar vállalkozás kezét. Aki bajban van, az pénzt nem kap, csak lehetőséget hitelre. Adósítsa el magát jó sok évre előre egy válság kellős közepén - ezt üzeni Orbán Viktor a vállalkozóknak.

Az üzleti tanácsadó elégedett

Mindenképpen pozitívan értékelendő, hogy Palkovics László bejelentése szerint a kormány 3 hónapra átvállalja a bérek 70 százalékát a leállások miatt részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozók esetében - olvasható a Niveus Consulting Group reakciójában. Ez régiós összehasonlításban is komolynak tekinthető: Románia a fizetések 75 százalékát vállalja át, igaz csak a kiemelt szektorokban, Szlovákia és Csehország 80 százalékos bérgaranciát nyújt bizonyos feltételek fennállása esetén.

Az intézkedés összes részlete még nem ismert, de kiemelendő, hogy nem tesz különbséget a szektorok között, ami az átgyűrűző hatások miatt fontos, hiszen ma már nem csak a közvetlenül érintett szolgáltató cégek, hanem az ő beszállítóik is nehéz helyzetben vannak. Összhangban áll a kormány politikájával, hogy csak tényleges munkavégzés esetén jár a támogatás, itt már csak az a kérdés, hogy ezt hogyan definiálják és pláne majd hogyan ellenőrzik. Üdvözlik, hogy a kormány láthatóan célul tűzte ki a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek támogatását, megtartását. Erre utal a K+F tevékenységben dolgozóknak adott bérkiegészítés, és az informatikus-képzés 95 százalékos támogatása.

Ha ezeket a lépéseket azzal párosítaná a kormány, hogy a már belengetett beruházás-ösztönzés is a K+F, megújuló energia, informatikai szektorokat támogatná, az lépéselőnybe hozhatja az országot - írja a Niveus Group.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.04.10 00:29

@atombandi:
"Az unio is alig varja mar, hogy orbant eltapossak"

De előbb még a járvány eltapossa a zúniót!
Pontosabban vagy a járvány vagy S1G!

S1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.10 00:28

@flydomi:
"Bezzeg a hanyatlo nyugat es a bekepzelt szomszedos orszagok Bertamogatasal tamogatjak"

De vajon meddig bírják?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.10 00:27

@OV:
"Érdekelt egy Fidesz szavazót is egy állását elveszítő segélyes sorsa? vagy egy rokkanté"

Ja, falun a rokkantak fele feketén annyit dolgozott, hogy majd bele szakadt...

Mondd már OV, te miért gyűlölöd a keresztényeket?
Másokat is gyűlölsz a keresztényeken kívül vagy csak őket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.04.09 23:42

@OV: Mindez triviális; értelmes emberek számára legalábbis, de pont ez a bökkenő, hogy eme kvázi filozófia alapállása hogy a többség ostoba, aki simán bedől a manipulációnak, benyeli csont nélkül... és ez elkeserítő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.04.08 21:48

Jómagam sem vagyok optimista, így sajnos rigolyával kell egyetértenem!
Ami TÁRSADALOMPSZICHOLÓGIÁBÓL TÉNYKÉNT tudhatunk:
1. válság idején megnő az emberekben az "erős" vezető nimbuszába vetett hit, hisz a válság során a talajvesztés miatt az erős vezetőbe "kapaszkodunk". Így működik pszichikumunk!
Ugyanakkor kutatások is igazolják, hogy hazánk - a sajátságos történelmi fejlődésének köszönhetően - még nem érett a demokráciára, de legfőképp a társadalmi csoportok egymás közötti EMPÁTIÁJÁRA és SZOLIDARITÁSÁRA!
Mit láthattunk eddig:
2010-ben Orbán,a nagy ellátórendszerek leépítése-és kivezetése során: a magyar emberek egymásnak estek, és ócsárolták azon társadalmi rétegeket, akik "alattuk" voltak, kvázi akiktől tartaniuk kellett a SZŰKÖSSÉ VÁLT erőforrások elosztásában folytatott "harcért".
Érdekelt egy Fidesz szavazót is egy állását elveszítő segélyes sorsa? vagy egy rokkanté, akitől direktbe elvették jogos megélhetését?
Ugyan már!
Ha emlékszenek rá: itt a Napi.hu-n is felváltva léptek a barikádra a Fideszes hozzászólók, hogy "ezeknek" pénzt-és szociális ellátást juttatni! Szinte már halálukat kívánták a szavazók!
Ilyenek vagyunk, "Mi", "keresztény" magyarok!
Azonnal el akarjuk tiporni, azon társadalmi réteget/csoportot, aki veszélyeztetné kivívott pozícióinkat!
lásd: az egy kulcsos adórendszer: mindenki TUDTA(!!), hogy a kiskeresetűek reál szinten rosszabul járnak: volt egy, csak egy felsőközéposztályi réteg, aki azt mondta volna, hogy lemondok erről a TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG és PROGRESSZIVITÁS érdekében! Ugyan már!
Mindenki tudja: hogy 2010 után soha nem látott mértékben nyílt ki a jövedelemolló, de igazi társadalmi mozgalom nem volt arra, hogy ezt igazságossá tegyék!
Sőt: mintha direktbe a FELSŐ középosztály "árja" voltát hangsúlyoznák!
Összefoglalva:
Nem vagyok optimista:
Orbán ZSENIÁLIS(=negatív értelemben), hogy hogyan-és miképp ugrasszon egymás ellen társadalmi csoportokat-érdekeket!
Nem adok két hónapot: és a most a koronavírus miatti elbocsátottakból, olyan gyűlölt segélyest fog csinálni, úgy eladja a Fidesz szavazóknak, hogy ők tulajdonképpen Soros-bérencek, hogy azt még Hitler is megirigyelhetné!
Újra jön majd a Sorosozás(=már most előkerült a forint gyengülése miatt), újra lesz itt cigányozás, szegények elleni gyűlöletszítás és sorolhatnánk!
..és Orbán TUDJA, hogy táptalaja van mindennek a Kádári rendszerben szocializált idősebb TÖRZSBÁZISSZAVAZÓKNÁL!
Így Orbán újra nyeregben érezheti magát, hisz a magyar társadalom -kutatások által igazoltan is- alig-alig szolidáris a társadalmi rétegek felé, ebben a tekintetben az empátia alig-alig érzékelhető...így ezt a társadalmi mentalitást Orbán kijátszhatja aljas politikai és szavazatmaximalizálás érdekében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html