Palkovics közölte, erővel is elveszik az MTA kutatóintézeteit (Abcúg)

Az innovációs és technológiai miniszter múlt pénteken világossá tette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tárgyalódelegációja számára, hogy ha kell, akár erővel, egyszerű törvénymódosítással is elveszik az MTA kutatóintézeteit - írta Lovász László körlevelére hivatkozva az Abcúg portál.
Domokos Erika, 2019. március 11. hétfő, 21:57
Fotó: Getty Images

Hétfőn este körlevelet küldött Lovász László MTA-elnök az akadémia elnökségi tagjainak. A levélben megismételte azt a péntek esti bejelentést, amely szerint az MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közös szándéknyilatkozatában Lovász László "tudomásul vette, hogy a kormány az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni" - olvasható az Abcúg cikkében.

Palkovics ugyanis kilátásba helyezte, hogy amennyiben az MTA ragaszkodik saját álláspontjához - a kutatóhálózat MTA keretein belüli működtetéséhez - akkor a kormány törvénymódosítással az akadémia egyetértése nélkül is átveszi a kutatóintézeteket.

"A szándéknyilatkozat megvalósulása esetén egyben maradhat a kutatóhálózat, az MTA megkerülhetetlen lesz ennek szakmai irányításában és döntéseiben, továbbá megmaradna a kutatóhálózat ingó és ingatlan vagyona és az MTA "brand" is. A következő időszak fő feladata az lesz, hogy a megállapodás részleteinek kidolgozása során ezeket a célokat és a hozzájuk tartozó garanciákat minél teljesebben érvényesíteni tudjuk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan javaslatokat vihessünk a Közgyűlés elé, melyek intézményes biztosítékát nyújtják a független és magas színvonalú tudományos kutatómunkának az MTA intézethálózatában" - írta korlevelében az akadémia elnöke.

A levéllel kapcsolatban egyelőre nem reagált az Innovációs és Technológiai Minisztérium a lapnak.

Az alulról szerveződő Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) pénteken megfutamodásként értékelte a megállapodást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lternesz, 2019.03.12 10:52

Épp ideje a zabhegyező komcsi és libsi kövületeket kiebrudalni az MTA-ból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html