A Napi Gazdaság pénteki számának cikke


A még el nem bírált lakossági energiatakarékossági pályázatokat március végéig értékeli a szaktárca, így nyáron több ezer panellakás és mintegy kétezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg - közölte lapunkkal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).


A ZBR (Zöld Beruházási Rendszer) Panel I. alprogramban 950 pályázatnál született támogató döntés, ebből 623 szerződést már aláírtak, ez 32 ezer lakás felújítását jelenti. A fennmaradó 327 pályázat további 12 500 lakás energetikai felújítását biztosítja majd. A ZBR Panel II. alprogramban jelenleg a 650 befogadott pályázatot készítik elő döntésre, a túlpályáztatás miatt azonban csak 50 százalékuk juthat el első körben a szerződéskötésig, ezek mintegy 23 ezer lakást érintenek. A tárca szerint a Klímabarát Otthon Alprogram pályázatainak feldolgozása zajlik jelenleg, az előzetes adatok alapján idén várhatóan 2000-2200 lakás felújítására lesz lehetőség e konstrukcióban, a pályázatok elbírálása márciusban kezdődhet. A ZBR program anyagi fedezetét a kormány a kvótaeladásokból kívánja fedezni, így a beérkező források függvényében van lehetőség a fennmaradt pályázatok támogatására.


Kvótaeladásból lesz pénz


Az NFM szerint a kabinet jelenleg diverzifikál az ország kvótavagyonának értékesíthető és tartalékolandó hányada között, az optimális egyensúly érdekében. Az NFM egy új pályázati és finanszírozási rendszert és ennek megfelelő stratégiát dolgoz ki, a hatékonyság és a kvótavásárlóknak nyújtott garanciák jegyében. Az ország jelenleg mintegy 120 millió úgynevezett AAU szén-dioxid-kibocsátási egységgel rendelkezik, ennek egy részét azonban nem értékesítés során hasznosítaná a kormány. Jelenleg is folyik az EUA kibocsátási egységek európai emisszió­kereskedelmi rendszerben (ETS) történő értékesítése keretrendszerének kialakítása, e típusból 2,5 millió áll rendelkezésre.



Az előző kormány idején a ZBR Panel Alprogramra benyújtott pályázatok támogatási igénye az NFM szerint több milliárd forinttal haladta meg a rendelkezésre álló forrásokat, így a jelenlegi kabinetnek először a már benyújtott pályázatok finanszírozását kell biztosítania, új kiírásokra csak a problémák megoldása után, a rendelkezésre álló szabad források ismeretében kerülhet sor.


Tízmilliárdokkal számolhatunk


A szén-dioxid-piacon jelentős változás az elmúlt egy évben nem történt, az európai kereskedési rendszerben (EU-ETS) sem az úgynevezett EUA-kvóták ára (12-16 eurós tonnánkénti ár körül mozgott), sem a kereskedett napi mennyiségek nem változtak - tudtuk meg Mezősi Andrástól, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatójától. Mezősi szerint az ETS második időszakára (2008-2012-re) "félretett" aukciós kvótamennyiségből viszonylag gyorsan lehet értékesíteni, ez nagyjából 10 milliárd forint bevételt jelenthet.


Az úgynevezett kiotói AAU-vagyon értékesítéséből származó bevétel nehezen kalkulálható, és e kvóták eladása hosszú időt vesz igénybe. A harmadik időszaki (2013-2020) kvótákból származó bevétellel 2012-2013-tól kezdve lehet kalkulálni. A nagyságrend itt évi 50-100 milliárd forintot jelenthet, amelyből már jelentős energiahatékonysági projekteket lehet megvalósítani.


Minél komplexebb, annál jobb


Az NFM szerint a pályázatok komplex megoldásokban gondolkodnak majd, így olyan tevékenységcsomagok számíthatnak támogatásra, amelyek "épület léptékben" alkalmazhatók, valamint a vonatkozó rendeletnek megfelelően számítható és mérhető energia-, illetve széndioxidemisszió-megtakarítást eredményeznek.


Az egyik program célja az 1992 előtt épült energiapazarló panellakások energetikai korszerűsítésére irányul majd, kombinálva az épített környezet felújításával. A hagyományos külső hőszigetelés és nyílászárócsere beépítése mellett a hővisszanyerés különféle technológiái, illetve a napenergiát hasznosító berendezések is szóba jöhetnek a támogatandó megoldások között. A támogatási intenzitást a beruházások összetettsége határozza majd meg.