Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülésén, a jövő héten döntenek az újabb rezsicsökkentés mértékéről - erősítette meg a korábbi információkat Orbán Viktor miniszterelnök a közrádiónak adott ma reggeli interjúban, ahol alapvetően a paksi bővítésről beszélt. A kormányfő szerint "jó kis rezsicsökkentés lesz ez is". Hozzátette: a harmadik rezsicsökkentéssel az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét.

Utóbbi azért lehet meglepetés, mert - kormánykörökből származó értesüléseink szerint - korábban felmerült, hogy a távhő ezúttal kimaradhat a szórásból azért, mert a távhőszolgáltatás egy részét állami vagy önkormányzati cégek látják el, s ezek már a második csökkentési hullámot követően veszteségessé váltak. Orbán szavai másfelől azért is meglepetést jelenthetnek, mert Fónagy János, az NFM államtitkár azt mondta, a rezsicsökkentés 2014-ben az eddigi és esetlegesen más területeken is folytatódik, ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök decemberi beszédében egyértelműen jelezte. Ezzel szemben most úgy tűnik, mégiscsak szűkebb területet érint a rezsicsökkentés 3.0, hiszen most nincs szó a pb-gáz, a kéményseprés és a szemétszállítás díjának szabályozási úton történő leszorításáról.

Azt már korábban világossá tették, hogy a tűzifára és a szénre nem fog kiterjedni a rezsiharc - a KSH adatai azt mutatják, hogy tavaly a szilárd tüzelőanyagok ára a többi energiahordozóval ellentétben nőtt, éves szinten 4,4 százalékkal. Mindenesetre a miniszterelnök péntek reggel megerősítette azt az indiai látogatása alkalmával tett célkitűzést, hogy négy-öt év múlva egész Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb az áram.

Az eddigi rezsicsökkentésekkel azt sikerült elérni, hogy a magyar lakossági - vásárlóerő-paritáson mért - földgáz- és villamosenergiaárak európai összehasonlításban a középmezőny felé kezdtek csökkenni.