Pangást, forintgyengülést, növekvő munkanélküliséget vár Oszkó

A magyar gazdaság tartós pangást fog mutatni a következő években és a 2013-ra várt visszaesés után sem várható 1 százalékot meghaladó növekedési ütem - mondta Oszkó Péter, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2012. december 19. szerda, 12:03
Fotó: Napi.hu

A gyarapodás legnagyobb akadálya az, hogy a kormány által folytatott "unortodox" gazdaságpolitika miatt nem fog bővülni a foglalkoztatás a következő években - fogalmazott a korábbi pénzügyminiszter az alapítvány Közös kassza projektkének újabb fejezetét ismertetve.

Oszkó Péter szerint a magyar gazdaság jelenlegi pályája nem tudja tartósan kivezetni az országot az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásából. Mint mondta, a kormány "átmeneti és látszatmegoldásokat" ad a hiány csökkentésére, amivel feláldozza a növekedést. Valójában hosszabb távon így a költségvetés egyensúlya sem tud megmaradni és tartósan sérül a gazdaság növekedési képessége - tette hozzá.

Az egyetlen motor

A korábbi pénzügyminiszter a 2013-2016-os időszakra vonatkozó makrogazdasági előrejelzést ismertetve elmondta: az elkövetkező években a kivitel lehet a gazdasági növekedés egyetlen motorja, és a beruházások is kizárólag az alacsonyabb bázishatás miatt nőhetnek. A háztartások fogyasztásában nem várható növekedés - tette hozzá.

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan Oszkó Péter elmondta: számításaik szerint 2013-ban 5 százalékkal nőnek a fogyasztói árak, jóllehet ez a szám nem veszi figyelembe a kormányzat által bejelentett rezsicsökkentés hatásait. Mint mondta, "ezt csak annyira tudjuk komolyan venni, mint az olyan állításokat, hogy nem lesz tandíj, vagy nem lesznek megszorítások".

A felügyelőbizottság elnöke szerint nem lehet egyszerre végrehajtani a 10 százalékos rezsicsökkentést, a közszolgáltatók államosítását, és a hiány szinten tartását.

Az elemzés szerint a forint is tartósan gyengülő pályát fog mutatni a vizsgált, 2013-2016-os időszakban. A munkanélküliség üteme pedig 2015-re meghaladhatja majd a 13 százalékot.

Oszkó Péter úgy fogalmazott: "kormányzati ciklusokon átnyúló gazdasági problémákkal kell számolni a mostani gazdaságpolitika következményeként".

A korábbi pénzügyminiszter szerint az a fajta gazdaságpolitika, amely egy szűk és jómódban élő társadalmi réteget preferál mértéktelenül, akadályozza a növekedést. Kifejtette: az adórendszer korrekcióra szorul, oly módon, hogy a lehető legjobban ki kell vonni azokat az elemeket, amelyek a gazdaság munkahelyteremtő és jövedelemtermelő képességét akadályozzák.

A tandíj szükségességét firtató kérdésre leszögezte: "nem az a kérdés, hogy tandíj igen, vagy nem, hanem, hogy kire, milyen szereplőkre, milyen mértékben lehet terheket pakolni úgy, hogy az a társadalom alapvető tudásbeli továbbfejlesztését és a felsőoktatás racionális működését ne akadályozza".

2014 a kulcskérdés

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest vezetője elmondta: elvileg megoldható, hogy idén és 2013-ban 3 százalék alatt maradjon az államháztartási hiány, de a kulcskérdés 2014. Ez nagyon fontos, mert a 2014. évi problémák további intézkedéseket igényelnek - tette hozzá.

A szakember szerint a most elvégzett középtávú technikai kivetítésnek a legfontosabb mondanivalója, hogy "vigyázó szemünket a középtávra kell vetni". Hozzátette, úgy tűnik, a figyelem a nagyon rövid távra került, azaz, hogy sikerül-e idén és jövőre a GDP-arányos költségvetési egyenleget "a bűvös 3 százalék alatt tartani".

Romhányi Balázs kiemelte: a 2014-es költségvetés egyenlegjavítását célzó intézkedések vélhetően adóemelések lesznek, s így további inflációt gerjesztenek. Kifejtette: nem az a legfontosabb kérdés, hogy ilyen adóemelés lesz, hanem, hogy a gazdaság szereplői erre számítanak majd, s így rendkívül magasan maradnak az inflációs várakozások.

A közgazdász kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Európai Unió a túlzott-deficit eljárásnál nem azt vizsgálja, hogy a múltban, három egymást követő évben 3 százalék alatt van-e a hiánymutató. Ha 2013-ban merül fel a kérdés, akkor a 2012-es tényadatot vizsgálják, ezen kívül az akkori legjobb tudás szerint számított 2013-as és 2014-es előrejelzést vizsgálják - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rio, 2012.12.19 22:55

@homer11: nana ez elvakult személyeskedés, nem több... ezt ne csináld, nem korrekt... Oszkó, simor , bajnás féle, off shore, luxusvillás, vagyongyarapodás miért nem fáj. Ebből a 3 szarjancsiból 2 most épített kb 400 millió Ft értékben a hegyen. Gondolkozzál már, mielőtt itt vagdalkozol. Benne vedd már azta maszlagot, amit ezek horanak itt össze, szarnak rád magasról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.12.19 22:15

@justice: Berlusconira rá is bizonyították... S még mindig nem ül!
Nálunk az elszámoltatás csak addig létezik, amíg van legyilkolható karakter az ellenfél-pártban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2012.12.19 22:06

elmútnyóccévv...ja, elmúlttízésfélév...és majd elmúlttizenkétév
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2012.12.19 17:59

@homer11: Ez is igaz! Bár szerintem a következmények nélküli ország fogalmába ez is beletartozik! Ráadásul az és után - ha jól látom - pontokat tettem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2012.12.19 17:59

A visszaéléseket ha van ilyen nem párt hanem személy követi el,az más dolog hogyha több ember is benne van,de az már bűnszervezetben elkövetett bűncselekménynek hívják és más is a büntetési tétele.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html