Pár száz tagot számlál az ekhoklub

Nem állítható, hogy gyökeresen átrajzolta a magyar adózási típusok térképét az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) idei bevezetése, január hónap után összesen 50,2 millió forint folyt be ilyen jogcímen a költségvetésbe – tudta meg a NAPI Gazdaság.
NAPI, 2006. március 27. hétfő, 07:50
Fotó:

A személyi jövedelemadót, valamint a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot lefedő ekho 35 százalékos közteher (melyet külön számlaszámra fizetnek be a kifizetők és a magánszemélyek), vagyis az év első hónapjában összesen 143,4 millió forint ekhós jövedelem keletkezett. Feltéve, hogy az ekhót munkaszerződés keretében fizetik, s átlagosan 200 ezer forintot kap így a munkavállaló, 717 ekhós után folyhatott be a közteher az állami kasszába. Ha viszont azt feltételezzük, hogy mindegyik kifizetés vállalkozói jogviszony keretében történt (ami nem életszerű, tekintve a munkaügyi ellenőrzésben rejlő veszélyt), akkor 20 százalékos áfatartalomból kiindulva összesen 119,5 millió forint nettó jövedelem adódik. Szintén átlagosan havi 200 ezer forintos jövedelem szerint számolva ebben az esetben összesen 597-en tartozhattak az ekho alá januárban. A valóság valahol a két szám között lehet, figyelembe véve, hogy egy magánszemélyhez több ekhós kifizetés is kapcsolódhat.

Az ekhót a színlelt szerződések visszaszorítására vezették be idén, de kimondva-kimondatlanul egy másik, szintén fiatalnak számító közteher, az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kiváltását is szolgálja. A szerény érdeklődés az ekho iránt azzal magyarázható, hogy alkalmazása összekapcsolódik a színlelt szerződések júliustól lejáró adóügyi "védettségével": a második félévtől súlyos büntetésekkel néz szembe ugyanis az a munkaadó, akinél ilyen jellegű foglalkoztatási jogviszonyt találnak az ellenőrök, addig viszont él a moratórium. Ezért várható, hogy a határidőhöz közeledve megszaporodik az ekhósok száma; az eddigi bejelentések alapján az érintett vállalkozások legkésőbb áprilisban, májusban áttérnek az ekhós foglalkoztatásra.

Az eva jelenlegi fölényét mutatja, hogy januárban 6,1 milliárd forintos bevételt hozott a költségvetésnek, holott a negyedéves befizetés februárban volt esedékes. Az eltérés még látványosabb lehetett a kéthavi bevételekben, amikor az evából 22,6 milliárd forint folyt be, s bár az ekhóról még nincs adat, valószínűleg a januárihoz hasonló nagyságrendű bevétel keletkezett az előző hónapban is. Idén 105 ezer vállalkozás kezdte evásként az évet, ezzel szemben áll a kevesebb mint 600 ekhós (természetesen lehet átfedés közöttük). Az evával ellentétben hónapról hónapra ingadozhat az ekhósok száma, nincs bejelentkezési határidő, bármikor keletkező jövedelem bekerülhet az ekhóba.

HOZZÁSZÓLÁSOK