Az Új Puskás Stadion bruttó 190 milliárd forintba kerül mindennel együtt - közölte csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy ez nem a duplája az eredeti tervezett büdzsének, mivel 180 milliárd forint szerepelt a korábbi tervekben. Ugyanakkor Vígh László kormánybiztos 2014-ben még 100 milliárd forintos költségvetésről beszélt. Az Index cikke szerint pedig 2011-ben még 43,5 milliárd forintról volt szó, azaz pár év alatt 4,4-szeresére nőtt a stadion költségvetése.

Ritkaság

A 444.hu arról ír, hogy világszerte kevés stadion épült annyi pénzből, mint amennyi az Új Puskás Stadionra menne. A cikk megemlíti az Arsenal világszerte az egyik legkorszerűbb létesítményének tartott Emirates stadiont, amely 2006-ban 461 millió eurónak megfelelő angol fontból épült. Ezzel szemben a budapesti stadion 190 milliárd forintra tervezett büdzséje 619 millió euró dollárban pedig 654 milliós összeg. A 444.hu cikkéből kiderül, hogy híresen korrupt keleti országok építettek hasonlóan nagy összegből futballstadiont.

Egyúttal említik a szlovákiai példát, Robert Fico szlovák kormányfő azt mondta: "Nem kezdünk megalomán építkezésbe, a korábban emlegetett 40 vagy 50 ezer nézős befogadóképesség túlzás volt. Elég nekünk egy 20 ezer fős stadion, amelyik minőségi és biztonságos lesz.". A pozsonyi stadion közel 60 millió euróba kerül, és ahhoz 27,2 millió eurót ad a szlovák kormány, a többit a Slovan Bratislava focicsapatának tulajdonosa fizeti.

Mennyi?

A Buksza pedig egy korábbi cikkében hasonlította össze az Új Puskás Stadion akkor még 100 milliárdra tervezett költségvetését az 1953-ban átadott Népstadionra építési kiadásaival. Azóta durván 5500 százalékkal nőttek az árak. Ebből - nagyon leegyszerűsítő számítással - az következik, hogy a 160 millió forintos eredeti Népstadion-büdzsé az inflációval együtt ma közel 90 milliárd forintnak felel meg.