Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új, egységes parkolási rendszerre van szükség a fővárosban, amely az első negyedórában ingyenes, azt követően pedig sávosan növekvő díjakat tartalmaz a belvárosban - közölte a héten Karácsony Gergely főpolgármester.

Az új rendszer bevezetése után várhatóan több lenne a szabad parkolóhely, de többet kellene fizetni - írja a Hvg.hu, amely több kerületi polgármestert kérdezett az új rendszerről. Soproni Tamás, a VI. kerület vezetője egyetért az időarányos parkolási díjjal. Szerinte a dinamikus árszabás segítheti a parkolóhelyek gyors pörgését. Terézvárosban gondot okoz az is, hogy a szomszédos V. kerületben a legdrágább a parkolás, így sokan náluk teszik le az autót, amire Soproni szerint reagálniuk kell: Ha az V. kerület nem csökkenti a díjakat, akkor nekünk kell emelnünk. (A lap kereste az V. kerületi polgármestert, de nem kapott választ a megkeresésre.)

Niedermüller Péter, a VII. kerület vezetője azt mondta, hogy a BKV jegyárak 1,5-szerese helyett a 2-2,5-szeresét (7-800 forintot) kérjék el maximális összegként. Azt pedig ő is támogatja, hogy az első 15 perc legyen ingyen, utána fokozatosan emelkedjen a parkolási díj, hiszen "így az igazságos".

A Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke, Kovács Kázmér arról beszélt, hogy csak a pontos részletek ismeretében lehet többet mondani az új rendszerről. A szakember szerint jobb lenne, ha 15 perc helyett 30 percis lehetne ingyen parkolni, ennyi időre ugyanis mindenképp szükség van, ha valaki ügyeket szeretne intézni. Kovács Kázmér szerint az eddigi forgalomcsillapítási elképzelések célja, hogy az autós forgalmat minél inkább kiszorítsák a városból, ezért félő, hogy az új rendszert a parkolási díjak burkolt áremelésére fogják felhasználni. Ugyanakkor hozzátette: a Magyar Autóklub egyébként már évtizedek óta az egységes parkolási rendszer mellett érvel, ami az autósok érdeke is.