Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fővárosban és az ország többi nagyvárosában működő összes parkolóautomatát várhatóan hamarosan be kell majd kötni a NAV online rendszerébe, így legalább hétezer parkolóórába kell beépíteni - az italautomatákhoz hasonló módszerrel - egy kis elektronikus kütyüt, az úgynevezett AFÉ-t (automata felügyeleti egység). Ez begyűjti, és folyamatosan továbbítja az adóhatósághoz az információkat, például hogy mennyi pénzt dobálnak bele az emberek - írja a 24.hu.

Jelenleg a Magyar Posta Zrt. és a Sagemcom Kft. közös kütyüje az egyetlen olyan hatóságilag elfogadott eszköz Magyarországon, amellyel fel lehet szerelni az automatákat, ami jó hír a budapesti parkolási biznisz régi főszereplőjének, Kupper Andrásnak és a mellé betársult üzlettársnak, Tasnádi László korábbi belügyminisztériumi államtitkárnak.

Hogy miért járhat jól a vállalkozópáros, ahhoz tudni kell, hogy a hétezer parkolóautomata közül csak nagyon kevés kompatibilis a Sagemcom által forgalmazott AFE-berendezéssel és a hozzákapcsolódó szoftverrel. Piaci információk szerint leginkább a szintén francia Parkeon SAS termékei építhetők össze a kütyüvel, ám Parkeon-automatából alig van több mint 200 darab. Ezeket 2017-ben telepítették a főváros XIV. kerületében Karácsony Gergely polgármestersége idején.

A beszerzést, amely Karácsony szerint is MSZP-Fidesz háttéralku nyomán jött létre, a C-Ware Kft., a Parkeon SAS, illetve a SIS Parking Kft. konzorciuma nyerte meg. Az egymilliárdos üzletet később meg is fejelte Zuglól, amikor 76 további automatáról szóló szerződést írtak alá.

Itt kerül elő Kupper András, aki úgy maradhat bent a parkolási bizniszben, hogy ő a C-Ware Kft. alapítója, egyben ő a Parkeon berendezéseinek kizárólagos magyarországi disztribútora. Ezért ha megszületik a döntés, hogy minden parkolóautomatát be kell kötni az adóhatósághoz, a fenntartóknak nem lesz más lehetőségük, mint hogy lecseréljék az automatáikat olyanokra, amelyek alkalmasak az egyetlen fogalomban lévő AFE befogadására, amit tehát a C-Ware szállíthat.