Büntetés járhat a szabályosnak tűnő parkolás miatt - érdemes figyelni erre!

Ahhoz, hogy valaki szabályosan parkoljon a járdán, négy feltételnek kell megfelelnie. Az egyik feltétel pedig valószínűleg nem ismert széles körben.
Szász Péter, 2020. december 12. szombat, 12:05
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció

A KRESZ szerint főszabályként megállni a az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad, kivételes esetnek számít az, hogyha a gépjármű felállhat vagy rálóghat a járdára - hívja fel a figyelmet a DAS.Jogvédelmi Biztosító.

A járdán történő parkoláshoz az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:

  • jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi a járdán történő megállást,
  • a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
  • a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
  • a jármű tengelyterhelése az 1000 kilogrammot nem haladja meg.

Lényeges, hogy a négy feltételnek együttesen kell meglennie, ellenkező esetben jöhet a bírság. Például hiába engedi meg jelzőtábla a járdán törtnő parkolást, büntetésre számíthatunk akkor, ha úgy állunk fel, hogy több, mint a járda felét elfoglaljuk. Vagy akkor is, ha túl nehéz az autó. A fenti esetben az sofőr autójáról kiderült, hogy a tengelyterhelés több mint 1 tonna. (A tengelyterhelés úgy jön ki, hogy az autó tömegét kell elosztani a tengelyek számával, a személyautók esetében kettővel.)

A biztosító összefoglalójából kiderül az is, hogy a járdán a mozgásában korlátozott személy (vagy az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár az említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.12.12 13:30

És az esőcsatornán közlekedésér mennyi a bírság ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html