Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 30/2010 (VI.4.) Fővárosi Közgyűlési Rendelet korábbi, 48.§ (3) bekezdése lehetővé tette, hogy amennyiben a fogyasztó a parkolási eseménytől számított öt naptári napon belül bemutatta azt a jegyet, amivel rendelkezett, akkor a parkolást üzemeltetőnek a várakozási és a pótdíjtartozást törölnie kellett a nyilvántartásból. Ezzel a lehetőséggel a gépjármű üzembentartója naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal élhetett.

Ez azonban csak akkor volt lehetséges, ha a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nem volt 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási- és pótdíjtartozás. Ez a szabály azonban már pár éve megváltozott - hívja fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz jogásza, Burján Zsuzsanna.

A mostani szabályozás szerint ugyanis, a gépjármű üzemben tartója abban az esetben mentesül az egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha:

  • a várakozási díjat megfizette, de az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, vagy
  • a várakozás megkezdésekor a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött elhelyezte, de előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából nem teljes egészében látható, vagy azt hátlappal felfelé helyezte el.

Ugyanakkor mindkét előbbi esetben további feltétel, hogy az érintett személy a fenti feltételek valamelyikének teljesülése esetén, a parkolást üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában az eredeti parkolójegyet, a mobiltelefonos parkolás esetén, a sikeres vásárlás visszaigazolását, vagy az ellenőrzéskor regisztrált mozgásában korlátozott személy eredeti parkolási igazolványát bemutassa - hangsúlyozza Burján Zsuzsanna.

A fentieken felül szintén nem minősül díjfizetés nélküli várakozásnak, ha az érintett jármű két, egymással szomszédos önkormányzat közigazgatási határán parkol és a parkolási jegyet a szomszédos önkormányzat területén, de azonos díjövezetben elhelyezett automatánál váltották meg, vagy ha a mobil telefonos parkolást a szomszédos önkormányzat azonos díjövezetre érvényes kóddal indította el az üzembentartó.

Sokszor okoz az is problémát, hogy a parkolási üzemeltető azzal küldi meg a felszólítást a jármű üzembentartójának, hogy nem volt érvényes parkolási jegye, ugyanakkor a sofőr váltig állítja, hogy márpedig kitette a szélvédőre.

A parkolást üzemeltetőnek dokumentálnia kell azt, hogy az ellenőrzés során mi látható a jármű szélvédőjén, azaz ott van-e a jegy vagy sem? Mivel az érintett rendelet alapján a sofőr alapvető kötelezettsége, hogy jól látható módon a szélvédőn helyezze el a megváltott jegyet, ezért mindig célszerű azt ellenőrizni, hogy az ajtó becsukása közben a huzat nem fújta-e el onnét a megváltott jegyet - hívja fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Egy ilyen esetben ugyanis nehéz lesz a fenti szabályok értelmében mentesülni a pótdíjfizetés alól.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel