Ingyenmilliók gyerekre: így látják a pártok

A hétpontos családvédelmi akciótervből négy pont lép életbe július 1-jétől - mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára a kormányzati javaslat vitáján az Országgyűlésben az MTI beszámolója szerint.
Domokos László, 2019. március 19. kedd, 16:59
Fotó: Stocksnap

A törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy száz év múlva is magyarul beszéljenek utódaink a Kárpát-medencében. A családok támogatásában nemzeti egység van Magyarországon - fogalmazott Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka.

A csomag egy beismerő vallomás arról, hogy kevés, amit a kormány az elmúlt 9 évben tett a családokért, és eleve hibás volt a kijelölt útirány is. Ez a csomag kevés és nagyon keveseknek szól, elsősorban a jómódúaknak segít, akik tudnak azzal kalkulálni, hogy visszafizetik a felvett hiteleket akkor is, ha nem születnek meg a gyermekek. A csomagból csak az embert hagyták ki - fogalmazott Gréczy Zsolt, a DK vezérszónoka, aki szerint elsősorban a nyugodt viszonyoktól függ a gyermekek megszületése, nem pedig attól, hogy lesz-e eggyel több ülés az autóban, vagy adnak-e kedvezményes hitelt. Ugyanakkor arról is a beszélt, hogy visszavetheti a gyermekvállalást az egészségügyi és az oktatási rendszer állapota.

Minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, minden tizedik szülőképes korú nő külföldön van, a gyermektelenek aránya pedig emelkedett a 30 év felettiek körében. Ezekről az adatokról nem beszélt Novák Katalin államtitkár, ahogyan a rabszolgatörvény eltörléséről, a tragikus állapotban lévő egészségügyi ellátórendszerről és az összeomlás előtt álló gyermekorvosi rendszerről sem - fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője. A politikus pártja családpolitikai javaslatait ajánlotta a kormánypárti képviselők figyelmébe, amely a gyermekvállalás támogatásáról, a gyermeknevelés és a munkavállalás összehangolásáról, a gyermekgondozás és a közeli hozzátartozók gondozásának támogatásáról, és a lakhatási biztonság megteremtéséről szól.

"Fékezett habzásúnak" nevezte a csomagot Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka. Az ellenzéki politikus azt mondta: a beterjesztett hét ponton felül pártja további öt pontot nyújtott be. Kitért az elszabadult albérletárakra, s azt kérdezte, miért hagyja ezt a kormány? A fiatalok nagy részének nincs esélye saját tulajdon szerzésére, ezért bérlakásprogramra lenne szükség. Amíg Magyarországon 10 ezer feletti a kilakoltatások száma, és a kormány elárulta a devizahitelesek ügyét, hagyta a kifosztási mechanizmust tovább működni, addig ne csodálkozzanak azon, hogy a vágyott gyermekek ezen családokban nem születnek meg - tette hozzá a politikus.

Az LMP támogatja a javaslatot, de hiányolja, hogy csak 4 pont került a t. Ház elé. A kormány kapkodott, pedig nagyobb körültekintésre lenne szükség - vélekedett Demeter Márta, a párt társelnöke. Kifogásolta, hogy sokan - például az egyszülős családok - kimaradnak a családpolitikai intézkedésekből, érdekükben az LMP módosító javaslatokat nyújt be. A párt javaslataiban szerepel egyebek mellett a család- és gyermekorvosi hálózat átalakítása, egy bérlakásprogram, a családi pótlék emelése, valamint a gépjárművásárlási támogatás fix összegűvé tétele.

Az egyszülős családok támogatásáról szólva Novák Katalin azt mondta: a családvédelmi akciótervet támogató képviselők az egyszülős családokat is támogatják - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.19 23:06

@zana: "Gyermekkedvelő többgyermekes család vagyunk"

És az itteni folyamatos, reggeltől estig tartó szóf..sásból tartod el az állítólagos családodat, szánalmas rokkantnyugger? Nem irigylem őket... persze tudjuk hogy nincsen neked senkid, ha volt is rég otthagyott a bogaras, kiállhatatlan természeteddel, a hipós tojásaiddal meg a macskaeledel-konzerveiddel, a legtávolabbi rokonod is messze elkerül, a magányba gyogyóztál bele végleg.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.19 22:36

@zana:
"A gyermeknevelési kedvet nem pénzben mérik."

Téged sajnos pénzért neveltek fel, meg is látszik...
:D

"A gyermek lekötöttség, aki nem kedveli ezt a fajta elfoglaltságot"
Azaz retek libsi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.19 20:26

A gyermeknevelési kedvet nem pénzben mérik. Ahol igen az nem a kívánatos kategória. Gyermekkedvelő többgyermekes család vagyunk, de soha nem merült fel az, hogy pénzjuttatások ellenében vállaljunk gyereket.
A gyermek lekötöttség, aki nem kedveli ezt a fajta elfoglaltságot amit gyermeknevelésnek hívnak ott nem lesz gyerek. Ezt már most teszteltem. az illető pár 70 millás házat vett éppen a szomszédban, kérdezem és következő kicsi? Több nem lesz mondták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2019.03.19 20:19

@RedEye: Csak magukat fényezik a választások miatt, a hír mellől hiányzik a fizetések a hitelekhez, lakásbérleti támogatásokhoz, munkahely biztosított. De, nem az a cél, hogy jól járjanak, hanem, hogy most csak rá szavazzanak, mert a gazdag ember nem ismeri a gyarapodási határt, sóvárgása tönkre teszi azokat akik itt akarnak maradni és nem akartak kimenni dolgozni. Közben a romák híznak, gyarapodnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RedEye, 2019.03.19 18:12

A két-, három-, és mégtöbb-gyerekes család is a családalapításnál, fészekrakásnál és az ELSŐ gyereknél kezdődik. Ha odáig sem jutnak el, a többire se "fussa". A támogatásoknak is felmenő rendszerben kellene történniük - és nem stadionok építésével, fölös versenyek megrendezésvel, honi és külföldi sportklubok támogatásával, főleg nem olyanokban, ahol a teljesítmény zéróközeli!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html