Érvénytelen volt a szavazás? Itt az OH válasza

Törvényes volt a szerdai parlamenti szavazási eljárás - írja z Országgyűlés Hivatala (OH).
Szász Péter, 2018. december 12. szerda, 22:10
Fotó: Shutterstock

Korábban az ellenzéki frakciók közös sajtótájékoztatójukon arról beszéltek: érvénytelennek és törvénytelennek tartják a szerdai parlamenti szavazásokat, ezért azok eredményét sem fogadják el - írja az MTI.

Az Országgyűlés szerdai ülésnapján az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd képviselőcsoport képviselői az ülés megkezdése előtt az elnöki, illetve szónoki emelvény lépcsőin állva megakadályozták, hogy az Országgyűlés kijelölt ülésvezető elnöke és a munkáját segítő, a házelnök által meghatározott sorrendben szolgálatot teljesítő jegyzők az elnöki emelvényen elfoglalhassák a helyüket - közölte a hivatal.

Emiatt Kövér László, az Országgyűlés elnöke képviselői üléshelyéről nyitotta meg az Országgyűlés ülésnapját, majd az ülésvezetést a szintén képviselői ülésénél helyet foglaló Latorcai János alelnöknek adta át. Az alelnök a napirendben jelzett határozathozatali eljárás végéig képviselői üléshelyről gyakorolta a határozati házszabály szerinti ülésvezetési jogosítványait. Ezen rendelkezések nem tartalmaznak tételes előírást arra, hogy az ülésvezetés helye kizárólag az elnöki pulpitus elnöki illetve jegyzői székei lehetnek.

Az Országgyűlés elnöke - figyelemmel arra, hogy "láthatóan az ellenzéki jegyzők egyike sem kívánta ellátni jegyzői feladatait" jogkörével és felhatalmazásával élve két kormánypárti jegyzőt jelölt ki az ülésvezetésben történő közreműködésre.

A szerdai ülés napirendjén 46 önálló indítványról történő szavazás is szerepelt. Az ülésnapon követett a szavazatszámláló gép alkalmazásával lefolytatott szavazási eljárás minden tekintetben megfelelt az országgyűlési törvényben foglalt, a személyes joggyakorlás kötelezettségét előíró rendelkezésnek, függetlenül attól, hogy a képviselőknek szavazataik leadásához nem kellett azonosító kártyáikat elhelyezni a szavazatszámláló gépben - hangsúlyozták, hozzátéve: a rendszer ugyanis enélkül is alkalmas arra, hogy a politikai megállapodás alapján elfogadott ülésrendben a saját üléshelyéről szavazó képviselőt név szerint azonosítsa. (Az ellenzéki képviselők viszont egyebek mellett azt is kifogásolták, hogy ha a kártyák nélkül lehetett szavazni, akkor bárki szavazhatott bárki nevében. A kártyák használata pont ezt szűrné ki - a szerk.)

Az automatikusan rögzített szavazási eredmények nyilvánosak, az Országgyűlés honlapján megismerhetők - írta a hivatal megjegyezve: az ellenzéki képviselők is ily módon adták le voksukat az akciót kiváltó munkatörvénykönyvének módosításánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2018.12.13 00:45

Ekkora maszatolást!
" képviselőknek szavazataik leadásához nem kellett azonosító kártyáikat elhelyezni a szavazatszámláló gépben"
Bár ki leadhatott szavazatot a másik nevében, csak az illető helyéhez kellett sunnyogni, és a káoszban megnyomni helyette a gombot.
Ez olyan mint ha a lakásomat nem zárnám be eltávozáskor, tehát aki az ajtó előtt van, az bemehet.
És ezt törvényesnek nevezték....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szabobalazs47, 2018.12.12 23:08

A szerencsétlenek tehetetlenségükben a Magyar Parlamentben és Budapest utcáin tiltakoznak, holott valahol a Bildenberg Csoport környékén lenne érdemes ilyesmit tenni! Mert talán ez utóbbinak van ráhatása a Világpiacra, amely a MUNKA folyamatait vezérli. S mint látjuk e folyamatokban a kormányok, a munkáltatók és a munkavállalók csak sodródni képesek. A küzdelem egyetlen ígérete és eredménye a felszínen maradás lehet. Az egyéni megoldások tárháza kimeríthetetlen, ám közösségi megoldások csak a PIAC farkastörvényeinek elfogadása árán léteznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html