Így érkezik a 13. havi nyugdíj - döntött a parlament

A parlamenti többség megszavazta számos más törvény mellett az időskori juttatást. Döntés volt a műanyagokról, és a rozsdaövezetben való építkezések áfakedvezményéről.
Rácz Gergő, 2020. július 3. péntek, 13:56
Fotó: Napi.hu

193 igen szavazattal elfogadta péntek délelőtt a parlament, hogy 2021-től fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. Az első évben egy-, a második évben kettő-, a harmadikban háromheti nyugdíj jár majd, míg végül 2024-ben egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, és onnantól minden évben egy teljes havi jár.

Az Országházban az Infostart gyűjtése alapján rengeteg törvéyről döntött a többség.

 • A kormány a műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben.
 • Az Országgyűlés a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket segítve módosította a Bérgarancia Alapról szóló törvényt. A képviselők 152 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 40 tartózkodás mellett fogadták el a változtatásokat kormánypárti képviselők javaslatára.
 • A parlament tűzvédelmi szakhatóságként jelölte ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát a nukleáris létesítmények építésével, bontásával és használatbevételével összefüggésben.
 • Az Országgyűlés pontosította a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt, miután a Ház 156 igen szavazattal, 11 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett elfogadta kormánypárti képviselők ezt kezdeményező javaslatát. A változtatások elsősorban azt szabályozzák, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal döntése alapján miként kerülhetnek állami vagy önkormányzati tulajdonba a víziközműnek minősített infrastruktúrák.
 • A parlament felhatalmazta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy meghosszabbítsa a naperőművek telepítésére adott támogatások határidejét, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatti készlethiány jelentősen megnehezítette ezen beruházások kivitelezését.
 • A jövőben új lakások épülhessenek a városok rozsdaövezeteiben. A képviselők 135 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 28 tartózkodás mellett fogadták el a módosításokat, amelyek értelmében kedvezményes, 5 százalékos forgalmi adóval készülhetnek legfeljebb 150 négyzetméter nagyságú lakások a rozsdaövezetekben.
 • Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a kultúráért felelős miniszter nemzeti emlékpontokat jelöljön ki a Nemzeti Kegyeleti Bizottság javaslatára.
 • Az olimpiai érmes után járó özvegyi járadék teljes összegét megkaphatja a kiskorú gyermeket nevelő özvegy - döntött egyhangúlag, 195 igen szavazattal a Ház kormánypárti képviselők kezdeményezésére. Tízről öt évre csökken a jogosultsághoz szükséges együttélés időtartama. Eddig az özvegynek a járadék 50 százaléka járt, mostantól azonban a gyermekek nagykorúvá válásáig a 100 százaléka.
 • Az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex magyarországi átültetéséhez szükséges törvényi szabályozást fogadott el az Országgyűlés. Az elektronikus hírközlési törvényt érintő változtatásokat 176 igen, öt nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők.
 • Fenntartóváltás történik szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél is, az erről szóló törvénymódosítást 135 igen, 60 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A parlament felhívta a kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Színház- és Filmművészetért Alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában történő létrehozására.
 • További felsőoktatási intézményeknél valósulhat meg a fenntartóváltás a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása értelmében, amelyet 134 igen, 60 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés. A változtatás megteremti a jogszabályi alapjait annak, hogy az érintett vagyonkezelő alapítványok megszerezhessék az állami tulajdonú, Nemzeti Földalapba tartozó, de jelenleg is az intézmények vagyonkezelésében lévő földek vagyonkezelői jogát.
 • Az Országgyűlés 152 igen, 33 nem és tíz tartózkodás mellett elfogadta a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványról és a részére történő vagyonjuttatásról szóló, a külgazdasági- és külügyminiszter által előterjesztett, sarkalatos jogszabályt.
 • A képviselők 139 igen szavazattal és 55 tartózkodás mellett elfogadták az agrárminiszter előterjesztését a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről.
 • A jelnyelvből tett vizsga is államilag elismert nyelvvizsga lesz a jövőben, azt a felsőoktatási törvény is elismeri majd, és egyértelművé válik, hogy azután is jár nyelvi pótlék.
 • Ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a nemzeti köznevelési törvény módosítása, a változtatást 151 igen szavazattal, 33 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett fogata el a Ház.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.07.04 18:18

@laci_52: @Kipcsak_bratan:-nal, alias Koronat Orsora figurával beszélgetni teljesen felesleges, bár bevallom, én is szoktam néha. De reménytelen. Van valami védőburka kívülről jövő gondolatok ellen. Olyan, mint Nemecsek Ernő, aki évek óta azt hajtogatja, hogy akinek külföldön dolgozik a gyereke, annak le kéne tiltani a nyugdíját. Évek óta nem érti, hogy ez miért lenne jogtalan, de azt sem, hogy miért lenne kivitelezhetetlen. Nem érti, hogy egy elvált család, négy gyerek közül, valaki külföldön dolgozik, felmérni, nyilvántartani, hatalmas adatbázis, hogy kinek jár kevesebb nyugdíj, mert az egyik gyerek itthon dolgozik, a másik kint, de, ha a másik hazajön egy év múlva, azt átvezetni, egyszerűen nem éri meg, még akkor sem, ha igaza lenne. Neki is besült az agya azon a szinten, hogy ő tartja el a kint dolgozó nyugdíjas szüleit. Az előzmény, és a következmény már nem fér be. Bocs, hogy terheltelek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.07.04 17:38

@laci_52: Tudom, minden szentnek maga felé hajlik a keze, a törvényhozóknak is. Ez a 13. havi nyugdíj,**Ez lesz az első intézkedés 10 éve, ami érezhető javulást hoz a nyugdíjasok életszínvonalában.**. Tévedsz. Nem tudom, mennyi a nyugdíja a háziállat vadász Semjénnek pl., és még keres is mellé, még az ő életszínvonala sem javul, mert az az összeg nem oszt, nem szoroz nála. Még egy milla, kit érdekel. Nem 13. havi nyugdíjat kellene bevezetni, hanem 13. havi kiegészítést, alsó, felső limittel. Csak hasra ütve, ha a kisnyugdíjas, nyugdíjától függetlenül kapna évi negyven ezret, amiből meg tudná venni a téli tüzelőt, én meg a mostani 280 ezrem helyett csak 150-et kapnék, nem dőlnék a kardomba, és Semjén sem menne tönkre, az államnak nem kerülne többe, de ez széles rétegeknek segítség lenne. Már megint annak akarnak sokat adni, aki nem szorul rá. Esetleg gondold végig, amit írtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.07.03 23:28

@Kipcsak_bratan: Az jogosít fel, hogy szavazati jogom van és azt még te sem tudod elvenni! Egyébként nem vagy az eltartóm, két millió honfitársammal együtt évtizedekig dolgoztam és adóztam azért, hogy nyugdíjam legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.07.03 23:13

@laci_52: mi a f@sz jogosít föl téged, hogy kormányt válassz nekem, az adómból eltartódnak, pofátlan hülyenyugger??

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.07.03 23:10

@Kipcsak_bratan: Látom, már megint kezded ez a hülyeséget, pedig a múltkor már azt hittem, leszoktál róla!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html