Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre kevés olyan cég van, amelyik tudatosan készül a járvány utáni időkre. A legtöbben csak sodródnak az eseményekkel, nem hoznak komoly döntéseket, kivárnak - fogalmazott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) október végén további négy évre újraválasztott elnöke a napilapnak.

Véleménye szerit a következő, látványos változás akkor lesz, ha elérhetővé válik a vakcina, és már pontosan lehet tudni, hogy mikor jut el az oltóanyag a társadalom egészéhez. Ennek oka, hogy a mostani helyzetben a lakosság visszafogottabban költekezik, akkor is, ha nem hozott változást a jövedelmi helyzetében a koronavírus-járvány.

Ugyanakkor látható, hogy jelen van az emberekben a "fogyasztási éhség": ha már láthatóvá válik számukra az egészségügyi válság vége, a korábban elhalasztott lakás- és autóvásárlás vagy a műszaki cikkek cseréje azonnal napirendre kerül. A folyamat nagy lökést adhat a gazdaságnak - véli a kamarai vezető.

A a gazdaság most önszabályozó módon lassít, hibernálódik a járványhelyzet romlásával, de a folyamat nem káros. A munkahelyek, a foglalkoztatás átalakulása így szintén a járvány után lesz látható. Nem marad el a teljesítményátrendeződés, és a munkavállalóknak a mindennapok részévé válhatnak azok a döntések, amelyek e rendkívüli időszakban születnek meg - véli Parragh László.

Parragh László ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy az emberek jövedelmi helyzete ne romoljon, és összességében az ember, az emberi élet kerüljön a középpontba. Az is kiderült az interjúból, hogy az MKIK régi-új elnöke a jelenlegi helyzetben nem tartja indokoltnak az álláskeresési járandóság időtartamának meghosszabbítását, valamit a katázás szigorításával kapcsolatos álláspontja sem változott.