Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A területi kamarák és az elnökség tagjai is megfogalmazták javaslataikat, amelyek mentén folyamatban van annak a javaslatcsomagnak a kialakítása, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a döntéshozók felé el kíván juttatni - ezt írta a Népszavának a kamara.

A testület válasza azt jelenti: Parragh László elnök azelőtt mondta el a kamara álláspontját, hogy a testület fórumai megvitatták, részleteiben kidolgozták volna azt.

Mindezek ismeretében kevéssé meglepő, hogy a fővárosi iparkamara sem áll ki az országos szervezet és vezetője mellett. Szerdai közleményük szerint nem is ismerik a javaslat mögötti koncepciót és számításokat - írta a napilap.

Még november közepén Parragh a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tett javaslatot. Később pedig már arról beszélt, hogy ágazattól és árbevételtől függetlenül képzelné el az intézkedést, ráadásul nemcsak 2020-ban, hanem 2021-ben is. Mivel az iparűzési adó az önkormányzatok fontos, meghatározó bevétele, helyhatóságok sora tiltakozott. Az adóelengedés különösen Budapestet sújtaná.

Azóta Orbán Viktor kormányfő a javaslat egy valamivel enyhébb verzióját november 13-án úgy minősítette: "meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni."

Csütörtökön pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, hogy egyelőre nincs döntés sem a helyi iparűzési adóval kapcsolatban, sem más adókról.

Nem túl népszerű az MKIK

Parragh László 2000 óta vezeti az MKIK-t, de a tagságról csak 2007-ig visszamenőleg sikerült adatot találnunk - írta a napokban a G7. Onnantól kezdve tavalyig 40 százalékkal, 31 ezerről 19 ezer alá esett a taglétszám, vagyis a jelek szerint egyre kevesebben tartják hasznosnak a tagságot az elvileg őket képviselő szervezetben.