Patai: tudomásul kell venni, hogy nem lesz növekedés

Patai Mihály szerint a következő években Magyarországon nem lesz gazdasági növekedés, nem szabad növekedési álmokat kergetni. A Magyar Bankszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kedden arról is beszélt, hogy a bankrendszer a bankadóból 40-50 milliárd forintot igényelhet majd vissza.
MTI-Eco, 2011. december 21. szerda, 08:47
Fotó: Napi.hu

A növekedésről szólva az elnök leszögezte: a magyar elitnek tudomásul kell vennie, hogy nem lesz növekedés a következő években, ez nem tragédia, de erről nem szabad álmodozni. Hozzátette: a világgazdaságban most keresi a helyét a következő ciklus, és egy olyan országnak, mint Magyarország, amely alapvetően a német és a nyugat-európai gazdaságtól függ, meg kell várnia, míg azok megtalálják a helyüket.

Úgy fogalmazott: Magyarországnak meg kell szoknia, hogy fél, vagy akár nulla százalék lesz a növekedés, és ebben lassú növekedési fázisban kell megtalálni a jó dolgokat.

Kemény volt a tárgyalás

Véleménye szerint kemény tárgyalási sorozat végére tett pontot a kormánnyal történt megállapodás a devizahitelek kezeléséről, visszatértek a "normalistáshoz", amikor a kormány és a bankok beszélnek egymással. Elmondta: a bankok között a legnagyobb vita arról volt, szabad-e kezdeményezni olyan lépéssorozatot, amely egyértelműen veszteséget jelent a szakmának, hiszen a nem fizető ügyfeleknek az adósságuk 25 százalékát engedik el.

Patai Mihály ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy túl kellett lépniük saját árnyékukon, és ez volt a legnehezebb.

A bankároknak, akiket most "mindenki utál", hiába szolgálták tisztességesen az ország és az ügyfelek érdekeit, rá kellett jönniük, hogy nem szakmai, hanem társadalompolitikai kérdést kell kezelni, el kellett hagyniuk a szakmai logikát, de végül felelős, előremutató javaslatot tettek le az asztalra - vélekedett.

Sok embernek tudnak segíteni a bankok

A megállapodás részleteiről szólva azt mondta: nagyon sok embernek tudnak segíteni, kivéve a nagyon jó módú, gazdag embereket. Közölte: ma 6,5 millió forintos egy átlagos jelzáloghitel, amely mögött általában 8-10 millió forintos ingatlanérték van, ennek háromszorosa potenciálisan lefedi az ügyfelek 90 százalékát.

Kifejtette: a megállapodás segít a 90 napon túl nem fizető 140-150 ezer ügyfélnek, akiknek svájci frank adósságát átváltják forintra, annak 25 százalékát elengedik, és a kormánytól kamattámogatást kapnak. Segít továbbá a 700-800 ezer jól fizető adósnak, hiszen kiszélesítették és kedvezőbbé tették az árfolyamgát intézményét. Emlékeztetett arra, hogy akiknek 20-30 millió forint feletti az ingatlanjuk értéke, azokra nem vonatkozik a segítség, de ők néhány 10 ezren vannak.

A bankszövetség elnöke közölte: a megállapodással minimalizálják végtörlesztés bankrendszernek okozta kárait, azaz a bankrendszer veszteségeinek 30 százalékát lehet majd visszaigényelni az idei bankadóból. Hozzátette: a teljes prognosztizált veszteség 600 milliárd forint, a végtörlesztésből származó veszteség 150-200 milliárd forint lehet, és ennek 30 százalékát, 40-50 milliárd forintot kaphat vissza a bankrendszer az most érvényes végtörlesztésből.

Növekedés paktum

Emlékeztetett arra is, hogy a megállapodás keretében a kormány és a bankrendszer növekedési paktumot kötött. Ennek része, hogy 2013-től a felére csökken a bankadó Magyarországon. Része az is, hogy a kormány vállalta: az IMF-fel és az EU-val folytatandó konzultációba a kabinet bevonja a magyarországi nagybankokat és azok tulajdonosait.

A bankszövetség elnöke továbbra is fenntartja véleményét arról, hogy a kormány és a bankok közötti megállapodás, az egymás közötti dialógushoz való visszatalálás jó felvezetése lehet az IMF-tárgyalásoknak. Patai Mihály szerint nem szabad eltúlozni az IMF-delegáció hazautazásának jelentőségét, taktikai lépésről volt szó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

WRC555, 2011.12.21 19:52

@Drazsen:
Lehet tőlem akármekkora szaktekintély, amíg eltussolják a háttér kivizsgálását, elkenik egymás sarát, addig egyik sem hiteles aki ebben részt vesz.
Lehet hogy diplomatikus megoldás, de semmiképp sem korrekt. Olajszőkítés szintű dolgot kentek el, ezt leszögezhetjük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.12.21 19:23

@WRC555: Most sem hazudik. Ez a nyers igazság. És még valamit. Nagy szerencséje a kormánynak, de a devizahiteleseknek is, hogy ő a bankszövetség elnöke. Felcsuti Péterrel soha nem jött volna létre ez a megállapodás, mivel ő is nagyon nagy szaktekintély, de koránt sem ilyen rugalmas , diplomatikus ember, mint Patai Mihály.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2011.12.21 19:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.12.21 18:41

@airmax: "Úriember teszem hozzá" Igen ,az ! Szemeélyesen is ismerem, mivel dolgoztam alatta az UniCreditben. Következetes , egyenes és őszinte ember - ez a cikkből is kiderül, ami nem mindenkinek tetszik. Nem véletlenül merült fel miniszterlenök-jelöltnek is, amikor Gyurcsány lemondott. Tényleg el tudnám képzelni minimum jegybankelnöknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajanos, 2011.12.21 18:03

.. . . . . .idéznék: ?Patai Mihály szerint a következő években Magyarországon nem lesz gazdasági növekedés, nem szabad növekedési álmokat kergetni?
Régebben, egy ilyen tartalmú lózungért hazaárulás címen biztos, h elmeszelték volna!
Ehelyett egy szűk Magyar csoportnak, az elitnek üzenget.
Miért nem az átlagnak üzenget, vagy mondjuk a munkanélkülieknek?
Miért pont az elit nevezetűeknek? Munkaköri jog ? hatásköre csak az elitről szól?
Kérdések, amit nem nekem kell megválaszolni.
Én azt gondolom, h minimum nemzetbiztonsági kockázatot hordoz az, akinek a lojalitása ? ebben a munkakörben - a haza iránt minimum megkérdőjelezhető.
Fizetek egy sört, aki ebben a cikkben felfedezi a haza iránti szeretett picinyke kis leheletét is!
Helyében inkább beszéltem volna, h a Magyar Bankszövetség és személy szerint Ő maga milyen erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a kisvállalkozók hogyan tudnának hitelhez jutni könnyen és versenyképes feltételekkel, felsorolhatná azokat az alternatívákat, amivel a gazdaság ki tud mászni a posványból, és szívesen olvastam volna arról, h mit tesz annak érdekében, h a hazánk területén működő bankok tisztességes kezelési költségeket alkalmazzanak.
Közönséges hazaáruló, aki destruktívan áll az országához!
Úgy is kéne kezelni.
Erre a cikkre is jellemző:
Tények, hírek, szándék, reklám és jog-hatáskör mely mind-mind külön kategória, most és itt összemosódnak.
Egyes fogalomnak hol a helyük, mi a célja, döntse el ki-ki maga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html