A falusi kisboltok támogatásáról szóló kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy a tendereken részt vevők a gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek árusítására is pályázhassanak - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a Világgazdaságnak. Magyarországon a gyógyszertárral nem rendelkező települések száma eléri az 1500-at.

Mivel a kistelepüléseken lévő patikák forgalmát érzékenyen érintheti, ha a kisboltokban is kaphatók lesznek egyes gyógyszerek, előírás, hogy a boltosok a gyógyszerereket kizárólag a környező patikákból szerezhetik be. Ezért került bele a kormányrendeletbe, hogy ha a kisbolt és a legközelebb eső közforgalmú gyógyszertár között a szerződés nem jön létre, akkor egy legfeljebb 30 kilométer távolságra működő közforgalmú patikával kell a gyógyszer beszerzéséről megállapodni.

A kisboltokban olyan gyógyszerek, többnyire láz- és fájdalomcsillapítók, gyógyászati segédeszközök, sebkezeléshez használható eszközök, vitaminok, esetleg emésztést elősegítő termékek lesznek elérhetők, amelyek jelenleg benzinkutakon vagy drogériákban is kaphatók, illetve amelyek a gyógyszertárakban recept nélkül is kiadhatók. A kisboltoknak a gyógyszerek árusításához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől engedélyt kell kérniük, valamint zárható szekrényt kell biztosítaniuk a termékek tárolására.