Az ország felében nincs patika

Több mint 3000 ezer patikát és 1486 olyan települést - ez az összes magyar település 47 százaléka - számolt össze a 24.hu, ahol nem működik gyógyszertár, amit Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke összességében jónak nevezett. Szerinte nem a patikák számának gyarapítása, hanem a rendszer fenntartása a cél.
Szepesi Anita, 2019. január 24. csütörtök, 08:33
Fotó: Shutterstock

Jogszabály szerint új közforgalmi patika akkor nyitható, ha az ötvenezernél nagyobb lakosságszámú városokban legalább 4000 lakos, az ennél kisebb településeken pedig legalább négyezer-ötszáz lakos jut egy patikára.  Ott, ahol nincs közforgalmú gyógyszertár, nincs ilyen korlátozás. Az adatbázisok alapján hozzávetőleg 2300 közforgalmú és 680 fiókgyógyszertár működik az országban, emellett 200-nál több kézigyógyszertárban és 180 intézeti ellátóhelyen szerezhetők be gyógyszerek. A portál térképre tette, hol találhatóak a patikák.

A patikaellátottságot a településszerkezet befolyásolja inkább, mint a gazdasági erő, az apró falvakban egyszerűen nem éri meg gyógyszertárat működtetni, így aztán nem csak az uniós szinten is a legszegényebb területek közé tartozó Észak-Magyarországon, Borsod és Nógrád megyében található sok patika nélküli település, hanem Vas megyében is.

A gyógyszertárak számának gyarapodására nem nagyon lehet számítani, Hankó a portálnak úgy vélte, a cél a rendszer fenntartása, amihez a szakpolitikai támogatás mellett a vidék stratégiai fejlesztésére is szükség van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2019.01.24 10:30

Én a saját szememnek hiszek az a helyzet. 5-6 ezres helyeken örül az ember,hogy ha 1 gyógyszertár van az a helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2019.01.24 10:28

Csak azért írok most mert nem értem ezt az undorító térképet a KSH által felrajzolt helyzetet. Időt fordítottam rá a tanulmányozására és nem értek sok mindent. Az egyik legfontosabb ,hogy ha fogy Magyarország lakossága és 2017-ben 9,781 millió -an voltunk akkor ,hogy lehet most 9 millió 970 ezer ember az országban ? 2018. január 1-jén 9 877 365 fő volt ezt a wikipédia írja. A saját megyémet is megnéztem sokkal több lélekszámot ír mint amennyit megbízhatóbb oldalakon olvasni. Értem én,hogy ksh kormány közeli ,de nálam ez a 3 térkép statisztika hiteltelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html