Durva meglepetés várhatja a gyógyszerek kiváltásánál

Elképesztő zavarokat okoz a gyógyszertárakban a receptfelírási szabályok január 1-től hatályos módosulása: az új szabály szerint a betegen kívül más csak az orvostól kapott felírási igazolás birtokában válthatja ki a gyógyszert, a meghatalmazás már nem elég. Nem egyszer sírva átkozódnak a családtagok, akik mozgásképtelen hozzátartózójuk gyógyszere nélkül kénytelenek távozni a patikából - írja Népszava.
Szepesi Anita, 2019. január 7. hétfő, 12:25
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A receptfelírási jogszabály január 1-i változása a jelek szerint az orvosokat nem érte utol, ami komoly zavart okoz a gyógyszertárakban. Bár a friss hosszabbítás nyomán ez év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, ezt sok orvos elmulasztja. Az év eleje óta drámai jelentek sorát okozza  a patikákban, hogy a családtagok a felírási igazolás nélkül nem kapják meg súlyos beteg hozzátartozójuk orvosságait - derül ki a lap cikkéből.

A lap egy konkrét esetet is idéz: egy budai patikában egy asszonynak nem adták ki daganatos apjának írt fájdalomcsillapítót és a tüdőgyulladására írt  gyógyszert, hiába volt nála az apja e-személyije és a két tanú aláírásával hitelesített meghatalmazás. Felírási igazolást, receptet ugyanis nem kapott az orvostól. A patikus azt mondta, csak akkor tudja kiadni a gyógyszert, ha a beteg személyesen megjelenik, vagy ha receptet, felírási igazolást hoznak. Csakhogy az asszony azt sem tudta, mikor rendel megint az illető orvos. Az értetlenségbe, sírásba, könyörgésbe fulladt jelenet csak az említett budai patikában naponta többször ismétlődik, nem ritkán átkozódásba csapva, mondta a lapnak a gyógyszerész.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a patikus jogsértést követne el és pénzbüntetést kockáztatna, ha kiadná így a gyógyszert, másrészt az egészségbiztosító is megtagadhatja a készítmény árához járó támogatás kifizetését.

A papírvények kötelező használatát egy évvel kitoló jogszabály-módosítás tavaly december 18-án jelent meg, amire Hankó szerint azért volt szükség, mert az orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét. Az okozza a problémát, hogy sokuk az év végétől már nem ad ki receptet, ami addig nem okoz gondot, amíg a beteg maga megy a patikába, hiszen e-személyijével igazolhatja, hogy övé az e-recept. Azt azonban a jogalkotónak mindmáig nem sikerült egyértelműen szabályoznia, hogy egy családtag, vagy a szomszéd milyen igazolásokkal veheti át csak az e-térben felírt pirulákat. Ez pedig nagyon sokakat érint, jellemzően ugyanis minden negyedik, ötödik beteg gyógyszereit hozzátartozói, ismerősei váltják ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.01.07 16:42

A hazug fidesz csak kamuzik a család jelentőségéről, mert sehol nem veszik figyelembe.
Meg a csökkenő bürokráciáról is hazudik, mivel egyre több a faxság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.01.07 15:38

A cikk szerint mindenkinek é-személyivel kell igazolnia magát.
Nekem nincs e-személyim.
Érvényes személyigazolvány kártyám van.
Az e-személyi kiváltása nem kötelező.
Vagy ez is amolyan fideszes huncutság, hogy nem kötelező, de muszáj , ha gyógyszert akarok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html