A probléma túlmutat a fővároson: Győrött szeptemberben rendkívüli patkányirtást rendeltek el, Miskolcon az egyes városrészek növekvő szeméthalmazait lepték el a rágcsálók, illetve egy Esztergom melletti településen, Tokodon, valamint Nagykőrösön is egyre többen panaszkodtak a túlszaporodásra. Pécs belvárosában pedig még a fán is patkányok lógnak - írta a napilap.

Ha egy rágcsálót látunk, akkor abból általában több is van. Egy alkalommal átlagosan 9-10 utódot hoznak a világra. Hiába látunk tehát egy tetemet, jó eséllyel sokkal többen vannak - mondta Tóth Tibor a Bprovarirtas.hu kártevőirtója a lapnak.

Az RNBH Konzorcium végzi a budapesti önkormányzat megbízásából az irtási munkákat. Területarányosan továbbra is a főváros belső kerületei a leginkább érintettek. Havonta 400-1200 körüli bejelentést kapunk, ezek 75 százaléka igazolt, azaz kollégáink találnak patkányok jelenlétére utaló nyomokat. Az április-május és október a legintenzívebb időszak - mondta Reisinger Mátyás, a konzorcium vezetője.