Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank közlése szerint Kína arra fog törekedni, hogy a jüan árfolyamát a piac alakítsa és visszalép a "rendezett" intervenciótól, miközben a monetáris politikáját rugalmasan alakítja, hogy támogassa a hitelkihelyezést a volatilis tőkeáramlással szemben - írja a Reuters.

Kína emellett reformok terén is további lépéseket tervez, és tovább liberalizálja a piaci kamatlábakat - áll a jegybank közleményében. Csu Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan), a kínai központi bank (Peolple's Bank of China - PBoC) kormányzója elmondta, hogy Kína bőséges teret ad a bankoknak a kötelező tartalékrátájuk csökkentésére a piaci likviditás függvényében. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bármilyen monetáris politikával kapcsolatos döntést a fizetési mérleg által meghatározott likviditási kondíciók, a piacokon jelentkező jüan iránti kereslet és a nemeztközi tőkeáramlások fényében hoznak meg.

Csu a Reuters szerint nem kommentálta azokat a feltevéseket, miszerint Kína a nagyobb flexibilitás jegyében kész a jüan kereskedési sávjának kiszélesítésére, annak ellenére is, hogy hétfőn a kínai deviza árfolyamát Peking jelentősen lenyomta hétfőn.

A hírügynökségi komment szerint Kína gyengébb középértéket határozott meg a devizának az elmúlt hatból öt kereskedési napon, felerősítve ezzel azokat a spekulációkat, hogy Peking az export és a szélesebb értelemben vett gazdasági növekedés ösztönzésében nagyobb mértékben támaszkodna az árfolyampolitikára.

A PBoC éves konfereniáján Csu ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a nemzetközi pénzpiacokon az egyetlen és legnagyobb bizonytalansági tényező Európa. A veszélyekre utalva megjegyezte, Kína nem tudja függetleníteni magát a nemzetközi pénzügyi folyamatoktól, ezért óvatosságra törekszik.

A Reuters szerint elemzők arra számítanak, hogy Peking a bankok kötelező tartalékrátáját további 150 bázisponttal 20,5 százalékra fogja visszavágni ebben az évben annak érdekében, hogy a mérséklődő inflációs nyomás mellett ösztönözze a gazdasági növekedést.

Kína az állampapír-befektetéseket is diverzifikálja

Kína folytatja külföldi állampapír-befektetéseinek diverzifikációját - közölte az ország devizatartalékát kezelő intézmény (SAFE) vezetője, a jegybank kormányzó-helyettese hétfőn.

Kína a 3,2 ezer milliárd dolláros tartalékának eurózónás eszközökbe fektetett arányát értékben növelte, és infláció feletti megtérülést ért el rajtuk - mondta Ji Kang (Yi Gang), aki hozzátette, hogy a jenben denominált befektetéseik arányát is - a megfelelő időben - tovább növelnék.

Ji Kang (Yi Gang) megerősítette, Kína bízik Európában, "hosszú távon és felelős" befektetője kíván maradni a kontinens országainak. Hozzátette, támogatják azokat az intézkedéseket, amelyeket az unió, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap a válság megoldásához szükségesnek tart.

A Reuters szerint arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a diverzifikáció keretében az eurózónás eszközökbe történő befektetések arányát növelni vagy csökkenteni szándékozik a SAFE.

Úgy vélte, "Európa képes a hitelválságból a maga forrásai és nemzetközi közösség segítségével kikerülni." Hozzátette, a válság az ECB beavatkozásának eredményeképpen az utóbbi időben enyhült, de sok probléma vár még megoldására.

Kína eddigi eurózónabeli befektetései portfóliójáról Ji megjegyezte, hogy annak bevételei még mindig az európai infláció felett vannak. Ugyanakkor aláhúzta, a biztonságra, a fizetőképességre és a potenciális bevételekre összpontosított kockázatellenőrzés továbbra is elsődleges feladatuk lesz a külföldi deviza-befektetések esetében.

"Nem teszünk minden tojást egy kosárba" - állapította meg a SAFE vezetője a kínai parlament most folyó ülésszakához kapcsolódó sajtóértekezleten, s utalt arra is, hogy a japán állampapírok alternatívaként szerepelnek a jövőbeni befektetési lehetőségek palettáján.