Pénteken dőlhet el az üdülési csekk sorsa

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn azt mondta, hogy "...vannak olyan mentességek és kedvezmények, amelyeket nagyon szerettünk, amelyeket majd nem lesz könnyű megváltoztatni. Biztosan sokat fogunk rajta vitatkozni.
NAPI Online, 2009. február 20. péntek, 08:16
Fotó:

Mit csináljunk példának okáért az üdülési csekkel?", azaz egyelőre nincs szó az adókedvezmény megszüntetéséről - állította lapunknak Karácsony Mihály, az üdülési csekket forgalmazó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) elnöke. Várakozásai szerint most intenzív egyeztetési időszak kezdődik: már csütörtökön az Idősügyi Tanácsban is beszéltek a kormányfővel a kérdésről, de az igazi tárgyalások várhatóan ma, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kezdődhetnek el.

A mindenkori minimálbér összegéig, idén 71 500 forintig adómentesen adható üdülési csekk népszerűsége az utóbbi években látványosan megnőtt, 2008-ban már 41,8 milliárd forint értékben vásároltak belőlük a munkaadók, mintegy kétmillió fő részére. A munkavállalói oldal számára a kérdés azért is fontos, mert a hat szakszervezeti konföderáció hívta életre 1992-ben az MNÜA-t, a kormánnyal együtt. A szakszervezetek szerint a csekk esetleges megadóztatása a belföldi turizmus visszaeséséhez vezethet, hiszen a bevételének 80 százaléka az üdülési csekk révén realizálódik. Karácsony szerint a sikeresen működő szisztéma megváltoztatása azért sem lenne szerencsés, mert például a konstrukciót elsőként, 1939-ben bevezető Svájc többek között a gazdasági világválság utáni problémáit akarta enyhíteni ezzel a lépéssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK