BUX
39138

Pénteken eltűnik a nap, mi lesz az energiával?

A Mavir Zrt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködve, több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére - adta a Mavir.

Napi.hu, 2015. március 16. hétfő, 12:16

A jelenség akár 30 gigawatt (GW), azaz 15 paksi atomerőmű kapacitásának megfelelő, napelemek által termelt villamos energia kiesését vonhatja maga után Európában. A hazai villamosenergia-szolgáltatást minden valószínűség szerint ezúttal sem veszélyezteti közvetlenül ez a ritkán előforduló természeti jelenség. Jelentősebb beavatkozásra a nagyszámú napelem telepekkel rendelkező országok esetében lehet szükség.

A 2015. március 20-i napfogyatkozás hazánkban megközelítően 60 százalékot ér el a jelenség csúcspontján, ami azt jelenti, hogy a Hold ilyen arányban takarja majd ki a Napot péntek délelőtt, azaz nem lesz teljes sötétség. Mivel a jelenség időpontja régóta ismert, több mint egy éve igen alaponapirányítói, így a Mavir is megerősített szakembergárdával készül a jelenségre. Kora reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolat segítségével is elősegítik a kontinens zavartalan és biztonságos energiaellátásának biztosítását.

Alapos számításokat végeztek annak modellezésére, hogy az Európa-szerte észlelhető jelenség milyen várható hatással lesz a kontinens villamosenergia-rendszerére. Bár a sötétedés mértéke jócskán elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, most mégis komolyabb fejtörést okozott a szakemberek számára a várható hatás kezelése. Ennek okát az energiatermelés technológiájának fejlődésében kereshetjük, hiszen míg a múlt évezred utolsó éveiben még fél százalékot sem tett ki a napelemek által termelt villamos energia részesedése Európában, mára ez a szám a 10,5 százalékot is meghaladja. Beavatkozásra azonban csak azon országokban lehet szükség, ahol magasabb arányban vesz részt a napelemek által termelt energia az ellátásban. A leginkább érintett lehet Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország. Európában mintegy 90 gigawattnyi fotovoltaikus, azaz napelemes villamosenergia-termelő kapacitás áll rendelkezésre, ennek a harmada - mintegy 15 paksi atomerőműnyi termelés - eshet ki a napfogyatkozás idején.

A jelenség nem csak a kiesés mértékéből adódóan, hanem a végbemenő változás, azaz a sötétedés és világosodás sebessége miatt is figyelmet érdemel, hiszen míg a napnyugta, illetve napfelkelte - és ezzel párhuzamosan egy napelem termelésének csökkenése vagy növekedése - viszonylag lassan megy végbe, a napfogyatkozás esetében ez sokkal gyorsabban következik be. Különösen a nap előtűnésére koncentrálnak majd a szakemberek, hiszen ekkor már majdnem dél lesz, tehát nagyobb lesz a különbség az előtűnés előtti és utáni világosság között, mint a reggeli órákban, a nap részleges eltűnésekor.

Megfelelő szűrő nélkül veszélyes közvetlenül a Napba nézni, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Javasolt, egy erre a célra kifejlesztett szűrő vagy szemüveg használata - hívta fel a figyelmet a Mavir.