A Dunán levonuló árhullám pénteken éri el az országhatárt az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint. Csütörtök délután 6 órakor Rajkánál már 2 centiméterre megközelítette az eddig valaha mért legnagyobb vízszintet.

Az OVF legfrissebb mérései szerint Nagybajcsnál csütörtökön kora este 852, Komáromnál 755, Esztergomnál 694, Budapestnél 748 centiméteres volt a Duna magassága. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

Zivatarok jöhetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: csütörtök estétől gyakorlatilag bárhol az országban kialakulhat zivatar, amelyhez lokálisan nagyobb mennyiségű - több mint 20 milliméternyi - csapadék, kis méretű - egy centiméter körüli átmérőjű - jég, és akár viharos széllökések is társulhatnak. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb 23 és 27 Celsius-fok között várható. A meteorológiai szolgálat korábbi előrejelzése szerint a hétvégén is várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is, de ezzel együtt melegszik az idő, vasárnap már 30 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

Útlezárárs a 2-es főúton

Ismét lezárták a 2-es főút Dunakesziről a főváros felé vezető oldalát az Auchan körforgalomnál az árvízi védekezés miatt - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke csütörtök este. Bíró Attila tájékoztatása szerint a főút Dunával párhuzamosan futó sávját a 14-es kilométerszelvénynél kevéssel este 7 óra előtt zárták le, a Dunakesziről Budapest felé tartó forgalmat a rendőrség a Pallagi utcán keresztül tereli. A Volánbusz és a BKK járatait a terelés nem érinti. A forgalomkorlátozás a védekezési munkák végéig, körülbelül a jövő hét közepéig tart - tette hozzá a védelmi bizottság elnöke.

Egyre több utat zárnak le a Dunakanyarban

Aki a Dunakanyarba indul, mindenképpen érdeklődjön telefonon vagy a megszokott internetes elérhetőségeken, mert a folyó gyors áradása miatt szinte óráról órára bővül a teljesen vagy fél pályán lezárt utak száma - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök este. Pécsi Norbert Sándor közlése szerint a védekezési munkák miatt a 2-es főút sződligeti szakaszán, valamint Vác déli határában - két ponton is - teljes zárás lépett életbe, kerülni az M2-es autóúton lehet.

Nehéz az előrejutás a 11-es főúton is: Leányfalunál csak az egyik sáv szabad, míg Visegrád belterületén egy önkormányzati útra terelik a forgalmat. Ez a megoldás nehézséget jelenthet az autósoknak, ezért aki teheti, kerülje el a környéket - mondta a szóvivő.

Dunabogdánynál egy kisebb forgalmú út szintén nem használható, a 12-es főút nagymarosi szakaszát pedig - ugyancsak a Duna áradása elleni védekezés miatt - teljes szélességében lezárták. A Tahitótfalut Kisoroszival összekötő útra délelőtt óta tilos behajtani. Szigetmonostor déli részén, a 1113-as út 2-es kilométerének környékén, a Madách téri temetőnél, vízátfolyás miatt lehetetlenné vált a közlekedés, de Horány még megközelíthető.

Több komphoz vezető út is használhatatlan, például Vácon, Szigetújfalunál és Lórévnél. A közútkezelő társaság a társszervekkel egyeztetve felkészült újabb Pest megyei utak lezárására is, ezért az autósoknak mindenképp érdemes tájékozódniuk - mondta a Magyar Közút szóvivője.

Az egész Szigetközben súlyos a helyzet

Rendőrök irányítják a forgalmat Győrújfalu határában, elterelve a szigetközi főút forgalmának egy részét csütörtök este - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: csak a településen élőket és a mentésben részt vevőket engedik be a másfél ezres faluba. A nagyszámú kíváncsiskodó zavarja a közlekedést és a védekezési munkálatokat - tette hozzá. Korábban a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott azt kérte, hogy csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe. Széles Sándor csütörtök délután az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevők és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyiek mozgását.

Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, hogy tartani tudják a gátakat. A legkritikusabb a helyzet Győrújfalunál van, ahol megcsúszott a föld a gátfal egyik részén. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére. Itt egyébként 200 katonával - köztük búváregységgel - és 100 hivatásos tűzoltóval erősítik meg a mintegy 300 tagú védekező csapatot - jelezte az OVF szóvivője.

A meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hivatalos megkeresésében négy szállító helikoptert kért. Ezek Pápára való áttelepítése már folyamatban van. Emellett még két lánctalpas járművet és további 400 katonát is a helyszínre vezényeltek. A honvédség jelenleg 13 helyszínen, több mint 4000 katonával végez gátépítési és megerősítési munkálatokat - mondta a vezérkari főnök.

Van, akiknek már el kellett hagyniuk az otthonaikat

Az ár- és hullámtéri területen élőket péntek délutánig ki kell telepíteni a Duna Fejér megyei szakaszán - közölte a Fejér Megyei Védelmi Bizottság kommunikációs munkacsoportjának vezetője. Csathó Barna tájékoztatása szerint Adonyban a veszélyeztetett területen csak üdülőingatlanok találhatók. A védekezés az árterület miatt nem megoldható, ezért 64 embernek kell az árhullám levonulásáig elhagynia a házát. Számukra az önkormányzat a régi polgármesteri hivatalban biztosít szállást. Rácalmáson a Duna-sor üdülőingatlanaiban élőknek kell elhagyniuk otthonaikat, ezt követően a rendőrség biztosítja a helyszínt.

Evakuálások lehetnek

Tarlós István főpolgármester csütörtökön közölte: szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a hullámtérből, de ez csak akkor következne be, ha átszakadna a gát. A városvezető cáfolta az óbudai polgármester által elmondottakat, miszerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50 ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona elhagyására. Kiemelte: a Római-parton nem az ártérből, hanem a hullámtérből, vagyis a Királyok útjánál lévő gát és a Duna közötti szintterületről költöztetett ki lakókat a katasztrófavédelem. 

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy a Margitszigetre eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek ki, a Királyok útján pedig 10 ezer köbméter úgynevezett agyagmagot használtak fel a töltés erősítésére. A védműveket 9 méterre magasítják, s nem 9,5-re, az a római-parti nyúlgát koronamagassága - tette hozzá Tarlós.

Nem kizárt, hogy evakuálni kell Dunakesziben a Duna soron lakókat, ha a folyó vízszintje a most tapasztalt gyorsasággal emelkedik ezen a szakaszon, és eléri a házakat - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke csütörtök délután. Bíró Attila tájékoztatása szerint a dunakeszi Rév utca környékén 24 óra leforgása alatt 70 centiméterrel emelkedett a folyó vízszintje, a Duna sorra este valószínűleg már egyik oldalról sem lehet bemenni.

Bár az itt lévő körülbelül 25 ingatlant a lakók önkéntesek segítségével körbezsákolták, ha ilyen ütemben emelkedik tovább a Duna, s eléri az ingatlanokat, az érintett 50-60 embert evakuálhatják - magyarázta a védelmi bizottság elnöke, aki meghozza majd a döntést. A helyi védelmi bizottság elnöke szerint a katasztrófavédelem munkatársai ezt a helyzetet csütörtök délelőtt egyértelműen ismertették a lakókkal, így mindenki eldöntheti, hogy bevárja-e az esetleg szükségessé váló intézkedést, vagy előbb elhagyja otthonát a "legrosszabb" eshetőségre is felkészülve. Amennyiben ez bekövetkezne az ingatlanok őrzéséről a rendőrség gondoskodik. Bíró elmondta, hogy a Rév utca környékét lezárták, a figyelőszolgálatba és a terület biztosításába csütörtöktől 150 rendőrtiszti főiskolás is bekapcsolódott.

A 2-es főút szerdán egyirányúsított, Budapest felé vezető oldalán hajnalra 700 méter hosszan egy 60 centiméter magas nyúlgátat építettek, hogy megvédjék a szomszédos ipartelepet az úttal párhuzamosan folyó Dunától, jelenleg útszűkület és sebességkorlátozás mellett az út mindkét irányban járható. Ha a folyó vészesen megközelíti ezt a szakaszt, magasítanak a gáton, s újra elterelik a főváros felé haladó forgalmat, esetleg teljesen le is zárhatják az utat - mondta Bíró Attila. Az MTI információi szerint a Dunakeszi déli részén lévő benzinkutak nincsenek veszélyben.

Később és magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál

Előreláthatóan a vártnál később és magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál, a folyó szintje csütörtök délután háromkor már megközelítette a 10,4 métert, amit korábban a tetőzés szintjének jelöltek. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát, és a tetőzéskor 10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni. Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg kellene birkózniuk.

Közben a szlovák fővárosban folytatják az árvízvédelmi munkálatokat, a veszélyes mértékben vagy teljesen elárasztott területeket és utakat lezárják. Legutóbb a Dunacsúny és Bős közötti utat zárta le a rendőrség, mivel a talajvíz több szakaszon alámosta az utat. Közúton megközelíthetetlen Pozsony nyugati városrésze, Dévény, több ide vezető, valamint a folyó közelében lévő néhány utat már korábban lezártak.

Hasonló a helyzet a Komensky egyetem és Károlyfalu csónakházaival, a személyforgalmi kikötővel, az óvárosi dunai korzóval, valamint a Duna mindkét, a városon végighúzódó rakpartjával, amit már gyakorlatilag teljes egészében lezártak a hatóságok. A leginkább veszélyeztetett helyszínekre tűzoltókat, katonákat, rendőröket és önkéntesek vezényeltek, ők felügyelik a rendet és végzik a szükséges munkálatokat.

Jobb a helyzet Ausztriában

Javult az árvízi helyzet Ausztriában, Bécstől keletre is apadás kezdődött a Dunán. Az árvíz ismert halálos áldozatainak száma ugyanakkor kettőről négyre nőtt. A délutáni órákban a vízállás nagyon lassú, fokozatos csökkenéséről számoltak be a vízügyi illetékesek a fővárostól keletre, Bruck an der Leitha járásban.

A hét eleje óta több Duna menti település is részben víz alá került, így Emmersdorf, Melk, Dürnstein, Kritzendorf és Korneuburg. A takarítás már több helyen megkezdődött, de a tűzoltóság szerint napokig eltart, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

A közlekedési helyzet fokozatosan javul az országban. Bécsben feloldották az A4-es autópálya városból kivezető szakaszán a vízátfolyás miatt elrendelt útlezárást, ezzel szabaddá vált a repülőtérre és Nyugat-Magyarországra vezető fontos útvonal. Mindkét irányban egy sávban megindult a forgalom a bajor A8-as autópályán. Ezen az útvonalon, a "német saroknak" is nevezett beszögellésen át húzódik az egyik legforgalmasabb közúti összeköttetés Ausztria két vége, illetve Salzburg és Tirol között.
Ugyanakkor továbbra is számos főútvonal még zárva van a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában.

Összesen 220 kilométernyi vasútvonalon állt helyre a közlekedés csütörtökön. Újra járnak a vonatok Bécs és Salzburg között, a Brenner-hágói és a Tauern vasútvonalon.
Salzburg és Tirol között azonban vonat helyett továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat és nem közlekednek a vonatok a Duna menti vasútvonalon sem.

Rekordszint alatt maradt az Elba

Rekordszint alatt, 876 centiméteren tetőzött csütörtök kora délután az Elbán levonuló árhullám a németországi Drezdánál. Az Elba vízszintjét a nyár elején megszokottnak több mint a négyszeresére emelték a német-cseh-osztrák határvidéken hetekig tartó esőzések, de az árhullám magassága elmaradt a 2002-ben feljegyzett 939 centiméteres csúcsértéktől. A 11 évvel ezelőtti árvíz súlyos károkat okozott Drezdában, ezúttal viszont a gátak egyelőre bírják a nyomást. A félmillió lakosú szászországi főváros továbbra is veszélyben van, mert a vízállás még négy-öt napig rendkívül magas marad.

A majdnem 1100 kilométer hosszú Elba 727 kilométer hosszan Németországon folyik keresztül. Az árhullám csak a hét végén érkezik meg a délkeletről északnyugatra tartó folyó torkolatvidékére, így a teljes németországi szakaszon elhúzódó védekezésre készülnek.