Pénteken jön az új 5000 és 2000 forintos forintérme

Folytatódik a focivébés emlékérme-sorozat: egy 2000 és egy 5000 forintos emlékérmét bocsát ki a jegybank.
Csernátony Csaba, 2018. február 22. csütörtök, 15:22
Fotó: Napi.hu

Pénteken kerülnek piacra a Magyar Nemzeti Bank legújabb emlékérméi, amelyek a nyáron kezdődő oroszországi focivébé tiszteletére készültek. A jegybank egyébként 1981 óta valamennyi focivébére készíttetett emlékérmét.

Az egyik érme ezüstből, a másik színesfémből - réz és nikkel ötvözetéből - van, ugyanúgy néznek ki. Mindkettő 3 centi átmérőjű és 12,5 grammos, de más az értékük. Előbbi névértéke 5000 forint, utóbbié 2000 forint. Az érmék grafikai tervét Puskás Erika tervezőművész, gyártáshoz szükséges gipszmodelleket pedig Kósa István készítette. (Itt az új forintérme, nézze meg a képeket!)

 

Az emlékérmék ugyanúgy törvényes fizetőeszközöknek számítanak, mint a sima öt-, a tíz-, a húsz-, az ötven-, a száz- és a kétszáz forintosok - utóbbiakat egyébként forgalmi érmének hívják. Az emlékpénzeket a rajtuk szereplő névértéknek erejéig kötelező elfogadni, de nem erre valók. Arról nem beszélve, hogy a mindennapi fizetésnél nem mindenütt ismerik ezeket az érméket, így előfordulhat, hogy a felismerésük, azonosításuk, elfogadásuk problémát okozhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK