Autósok, figyelem! Péntekig tart a közlekedési környezetvédelmi akció

Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 21. hétfő, 13:30
Fotó: Getty Images

Mosóczi László közölte, hogy a közlekedési felügyeletek Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden 600-700 méréssel vizsgálják meg a járművek környezetvédelmi állapotát.

A rossz beállítású, erősen szennyező gépkocsikon a szükséges javításokat két hónapon belül el kell végezni, majd műszaki-környezetvédelmi vizsgán kell részt venniük.

A felmérést a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) szervezi az ITM támogatásával. A 24 éve indult akciósorozat idén zajméréssel bővül, de nem büntetik a túl hangos autók üzemeltetőit, csak adatgyűjtést végeznek.

Az államtitkár szerint az akciót környezetvédelmi szempontok indokolják. Magyarországon az üvegházhatású gázok ötödét a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés bocsátja ki. A műszaki állapot javításával egy gépkocsi szennyezése akár 40-60 százalékkal is csökkenthető.

Tavaly már csak a vizsgált járművek tizedét találták hibásnak a szakemberek, noha az ezredfordulón még a dízelmotoros autóknak csak kevesebb mint a fele, míg a benzinmotorosoknak a kétharmada felelt meg a követelményeknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK