BUX
41002

Pénz nélkül kudarcba fullad az egészségügy átalakítása

Forrásbővítés nélkül az egészségügy átalakítása kudarcra van ítélve, ezért Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi stratégiájának öt pontját ki kell egészíteni egy hatodikkal, a forrásbővítéssel - írja közleményében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). Petíciójukat öt nap alatt több mint 13 ezren írták már alá.

Napi.hu, 2016. március 7. hétfő, 09:52

Minimum 50 százalékos béremelés a szakdolgozóknak és a háttérintézményekben dolgozóknak, nettó százezer forint alapbéremelés a szakorvosoknak - enélkül nem állítható helyre a betegbiztonság, ami Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár programjának is a középpontjában áll  - figyelmeztet közleményében a ReSzaSz. Az államtitkár öt pontját ki kell egészíteni egy hatodikkal, a forrásbővítéssel,  különben kudarcra van ítélve az átalakítás - hangsúlyozzák.

Az átalakításhoz, az építkezéshez építőelemek és emberek kellenek. Sem ápoló, sem orvos, sem háttérdolgozó nem áll megfelelő számban rendelkezésre. A betegbiztonság alapja a megfelelő számú és szakképzettségű ápoló - írja a ReSzaSz.

Sokan állnak mögöttünk

Tavaly a szakdolgozók elvándorlása nőtt, 707 szakdolgozó igényelte meg az elvándorláshoz szükséges hatósági bizonyítványt. Az orvosok elvándorlása érdemben, a különböző ösztöndíjrendszerek hatására sem változott (2015-941, 2014-954).

A ReSzaSz március elsején Emberi konzultáció címmel aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy a mindenkori magyar kormány kezelje prioritásként, nemzeti ügyként az egészségügyet, s az erre szánt közkiadásokat emelje meg a GDP minimum két százalékával. A petíciót öt nap alatt több mint 13 ezren írták alá.