A Napi Gazdaság keddi számának cikke


A talpra állás költségvetésének nevezte Matolcsy György a 2011-es költségvetést. Ha ez valóban így lesz, az sokkal inkább köszönhető lesz a végre fellendülő - és három százalékra várt - gazdasági növekedésnek, mint a költségvetés szerkezeti átalakításának.


Az államháztartás jövőre 16,996 ezer milliárd forint kiadással gazdálkodhat, ami egy százalékkal magasabb az idénre tervezett szintnél. A bevételek háromszázalékos növekedés után is csak 16,197 ezer milliárd forintra rúgnak, így a hiány 798,8 milliárd forint lesz, ami pénzforgalmi szemléletben 2,8 százalék, eredményszemléletben 2,94 százalék GDP-arányos deficitet takar. A bevételek érdemben nem csökkennek - a kieső szja-t válságadókkal pótolja a kormányzat -, míg a kiadások nominális értelemben szinten maradnak.

Technikai szempontból számos hiányossággal küzd a költségvetési tervezet: nem derül ki, hogy a kormány az idén milyen bevételi és kiadási számokat tervez - ráadásul a nemzetgazdasági tárca előrejelzést sem közöl -, így a jövő évi számok lógnak a levegőben. A tavaly szeptemberben beterjesztett költségvetéshez nem lehet hasonlítani a számokat, hiszen akkor 2010-re még 0,9 százalékos GDP-csökkenéssel számolt a Bajnai-kormány, a Matolcsy-minisztérium viszont 0,8 százalékos növekedést vár.


A vállalkozások adóterhei - az idei tervekhez képest - 19 százalékkal lesznek magasabbak, összesen 1265 milliárd forintot vár a kormány a cégektől - a növekedés értelemszerűen a négy különadónak a következménye. A fogyasztáshoz kapcsolt adókból 3408,6 milliárd forintot vár a kormány, a lakosság adóbefizetéseiből pedig 1448,5 milliárd forintot, ez majd harminc százalékkal elmarad az idei tervezettől.


A kormány a jövő évi büdzsét a magánpénztári rendszer felszámolásával kívánja finanszírozni - a mintegy 3000 milliárd forint tőkéből csak jövőre 530 milliárdot fölélne. A kormány azzal számol, hogy jelentős tömegek mozdulnak meg a magánnyugdíjpénztárakat érintő akció következtében - így a büdzsé háromezermilliárd forint bevételhez is juthat. A visszaáramló tőke egy külön alapba kerül, de a 2011. évi büdzsében folyó bevételként 530 milliárd forintot el is számoltak. Vagyis legalább ekkora tőke-visszaáramlásra és ezen eszközök értékesítésre lesz szükség, hogy a költségvetési hiány tartható legyen. Ez azonban komoly kockázatot jelent a tervezhetőség szempontjából.


Jövőre semmivel sem lesz könnyebb a települések gazdálkodása: a költségvetés 1134 milliárd forintot ad át bevételeiből 3150 önkormányzatnak az idei 1164 milliárd forint után.
Nem csak a miniszterelnökségen látszik meg a költségvetési források hizlalása: a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által vezetett közigazgatási minisztérium 124 milliárd forintból gazdálkodhat, míg az előd intézménynek tekinthető Miniszterelnöki Hivatal 88 milliárdot kapott az idén. Az összehasonlíthatóságot rontja, hogy a közigazgatási tárca lenyelte az igazságügyi tárca egy részét - de részleteket nem közöl a költségvetés.


A Hende Csaba vezette honvédelmi tárca jövőre 275,1 milliárd forintból gazdálkodik az idei 308 milliárd után. A HM akkor juthat némi pluszpénzhez, ha az idén szilveszterkor kivonandó MIG-29-es vadászgépeket értékesíteni tudja. A dolog szépséghibája, hogy az eredeti 28 gépből ma jó ha négy röpképes. A költségvetés egyik nyertese a Belügyminisztérium, illetve a rendőrség, a közbiztonságra fordítható kiadások 34 milliárd forinttal, vagyis mintegy 12 százalékkal emelkednek. A kedvező makropálya következtében az államháztartás finanszírozása olcsóbb lesz, így a kamatkiadások az idei 1257 milliárd forintról 2011-ben 1082,2 milliárd forintra csökkennek.