Kellemes meglepetés érheti a nyugdíjasokat

Novemberi nyugdíjjal együtt érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíj-kiegészítés - tájékoztatta a Magyar Posta Zrt. hétfőn az MTI-t. A Magyar Államkincstár a nyugdíjakat november 12-én, azaz kedden utalja.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 12. kedd, 06:20
Fotó: Getty Images

Novemberben a nyugdíjutalványon szereplő összeg magasabb lesz a megszokottnál, mivel a nyugdíjasok egy utalványon, egyben kapják meg a novemberi nyugdíjat, a nyugdíjprémiumot és a nyugdíj-kiegészítést - közölte Magyar Posta az MTI-vel.

A Magyar Posta a nyugellátásokat november 14. és 29. között kézbesíti, a pontos napot minden érintett tudja az éves, személyre szabott kifizetési naptárból. Ha a postás nem találja otthon a címzettet, akkor értesítőt hagy hátra, amelyen szerepel, hogy melyik postán és meddig vehető át a nyugdíj. Hangsúlyozták, hogy ilyen esetben a személyazonosságot igazolni kell az átvételhez.

Novemberben adják át a postások a jövő évi, személyre szóló nyugdíj-kifizetési naptárt is. Decemberben pedig - a korábbi évekhez hasonlóan -, a karácsonyi ünnepek miatt már a hónap első felében kézbesítik a decemberi nyugellátásokat - írták.

52 milliárd

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy hétfői sajtótájékoztatón az MTI szerint emlékeztetett, hogy a kormány 2,6 millió embernek fizet nyugdíjprémiumot, összesen 52 milliárd forint értékben.

A kormány döntése alapján idén nem csupán az öregségi nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a novemberi egyszeri juttatást, továbbá ebben az évben a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel kivételesen azok is részesülnek benne, akiknek az ellátását 2019-ben állapították meg és novemberben folyósítják - mondta az államtitkár.

Aki bankszámlára kapja az ellátást, az ehhez már kedden hozzájut, postai kézbesítés esetén azt a novemberi ellátással párhuzamosan kézbesítik - tette hozzá. A nyugdíjprémium maximuma 22 ezer forint.

Nyugdíj-kiegészítés is jön

Kitért arra is, hogy a novemberi nyugdíjjal együtt kapják meg a nyugdíjasok a nyugdíj-kiegészítést is, amelyre azok jogosultak, akik nyugdíját illetve ellátását 2018-ban vagy azt megelőzően állapították meg.

Az idén a kormány 2,7 százalékos inflációval számolt, ehhez képest 3,4 százalék lett az infláció, ezért egy 0,7 százalékos korrekcióra volt szükség. Azok, akiknek tavaly vagy korábban állapították meg a nyugdíját, a novemberi nyugdíjuk 8,4 százalékát kapják egyszeri korrekcióként, ez átlagosan 10 ezer forint körüli összeg.

Összességében az, aki mindkét juttatásra jogosult, átlagosan mintegy 33 500 forinttal fog novemberben többet kapni, ez egy átlagos, 136 ezer forintos nyugdíj esetében mintegy 170 ezer forintos kifizetést jelent - mondta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

stat, 2019.11.12 13:33

A 100 ezer forintot kapó nyugdijas, megközelitően 6 - 7 %- os emelést kapott éves szinten vissza osztva a mostanival + rezsi + az év eleji emelés. Ez kellene minden év elején adni, nem utólag. Részben vagy megéri az idős ember, vagy nem, Vagyis akkor kell a pénz amikor szüksége van rá - gyógyszer, ápolás, stb -. Talán az sem helyes, hogy a gazdasági növekedéshez van társitva az emelés. Az már nem az ő felelőssége, mert a maga részét ledolgozta. A megfontolt jó gazdálkodással ki kell szoritani az ellátásukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.11.12 12:20

Milyen " meglepetés" ?
Hónapok óta lehet tudni az összeget és a dátumot is....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

latabar, 2019.11.12 12:03

Köszönjük,hogy megkaptuk a töredékét ami járt volna!Még van pofájuk sikerként tálalni!Arról beszéljél ki tette el annak a több milliárd ft-ot amit a 0.7%-kon megspóroltattok!MOCSKOK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html