Pénzhamisítókat fogott a rendőrség

Milliós nagyságrendű pénzhamisítás megalapozott gyanújával három embert vett őrizetbe a mátészalkai rendőrkapitányság kedden.
NAPI, 2009. szeptember 22. kedd, 18:29
Fotó:

A nyomozóhatóság lefoglalt több millió forintnyi hamis pénzt, valamint azok előállításához használt számítástechnikai eszközöket is - mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek. Az ügy részleteit szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság ismerteti.

Az MNB adatai szerint 2009 második negyedévében a jegybanki szakértők 1422 darab, forgalomból lefoglalt forintbankjegy hamisítványt vizsgáltak. A hamisítások mértéke a megelőző két negyedévben tapasztalt növekedés után megállt. Állandósulni látszik, hogy leggyakrabban a magasabb (tíz- és húszezer forintos) címleteket hamisítják. A lefoglalt hamisítványok készítési módját továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, nyomtatók) határozzák meg.

A valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt mennyiség továbbra sem jelentős, az MNB szakértői 544 darab különböző valuta hamisítványt vizsgáltak a második negyedévben. Ezen belül a hamis euróbankjegyek előfordulása a korábbi időszakhoz hasonló mértékű (339 darab) - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK