A Fővárosi Főügyészség pénzmosás bűntette miatt emelt vádat azzal a budapesti testvérpárral és felbujtójukkal, egy 51 éves nővel - a harmadrendű vádlottal - szemben, akik még 2015 nyarán ez utóbbi kérésére Budapesten bankszámlákat nyitottak, majd onnan személyesen és bankkártyával pénzt vettek fel.

A testvérpár a számlákra Dél-Koreából, Spanyolországból érkező, fizetési műveletek megtévesztéssel történt félreirányításával elkövetett csalásokból, tehát bűncselekményekből származó pénzösszegeket több részletben, több bankfiókban vették fel, majd átadták a harmadrendű vádlottnak, így összességében mintegy 35 millió forint összegben hajtottak végre pénzügyi műveleteket.

Az ügyészség a vádiratában - mely ugyan nem kötelező a vádhatóságnak, de az új eljárási törvény erre lehetőséget biztosít - alternatív, konkrét büntetési mértéket tartalmazó indítványt is tett mindhárom vádlottra.

Az új büntetőeljárási törvény szerint az ügyészséget ez az alternatív büntetési indítvány csak a bíróság minden büntető ügyben kötelezően megtartandó tárgyalás előkészítő ülésének eredményéhez képest köti. Ugyanis ha a vádlottak az előkészítő ülésen beismerik és elfogadják a vádiratban szereplő tényállást és jogi minősítést, valamint lemondanak a tárgyalás jogáról, úgy az ügyészi alternatív indítványnál súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhat ki.

A vádbeli esetben az ügyészség az alternatív indítványában a testvérpár női tagjára - aki több banki pénzfelvételben is részt vett - 10 hónap, míg a fiútestvérnél 8 hónap mindkettejüknél 2-2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, míg a felbujtó harmadrendű vádlott esetében 2 év végrehajtandó szabadságvesztés és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.

Fotó forrása: Pixabay.