Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozatok közül az első a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium új épületben történő elhelyezéséhez szükséges felújítási munkálatokra biztosít, több mint 3 milliárd forintot. Ennek ütemezése a következő: 2020 - 58 millió, 2021 - 200 millió, 2022 - 2 milliárd és végül 2023 - 933 millió forint.

Egy másik határozat a Gödön megkezdett adatközpont-beruházás állami érdekű hasznosításáról intézkedik. A beruházást eredetileg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. indította. Ezt most átveszi az állami a Beruházási Ügynökség, amely által a vállalható kötelezettség 1 milliárd 465 millió forint lehet.

Ez azonban nem a végső összeg, mivel a kormány felhívta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy - a  beruházás megvalósítására lefolytatott feltételes közbeszerzési eljárás eredménye alapján - nyújtson be előterjesztést a kormány részére a kivitelezés költségeiről. A belügyminiszternek pedig az adatközpont üzemeltetési modelljét kell bemutatnia. A modell ugyan még nem ismert, de az adatközpont informatikai infrastruktúrájával kapcsolatos fejlesztési feladatok végrehajtására máris kapott 2 milliárd 650 millió forintot.

Kapott az egészségügy is

A kormány az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésére 3 milliárd 395 millió forint többlettámogatást juttatott, az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) terhére. Így a teljes támogatás 11 milliárd 445 millió forintot tesz ki.

Végül a Debreceni Egyetem egy kutató pilot laboratórium létrehozására kapott 4 milliárd forintot a szintén uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP-ból). A kutatólaboratóriumban - két egymástól elválasztott területen - biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállításával (vírusok és baktériumok szaporítása, liofilizálása és tárolása) foglakozik majd.