Megszületett a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter döntése az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok pályázatának első üteméről. A kormány az idén több hasonló célú támogatási forma összevonásával és némi keretemeléssel összesen 33 milliárd forintot szánt a bajba került helyhatóságok megsegítésére, ebből mintegy egymilliárdot már rendkívüli eljárás keretében odaítélt a csődközeli helyzetbe került Pest megyei és a Heves megyei önkormányzatok megsegítésére.

Az önhiki pályázat elsődleges célja a Belügyminisztérium (BM) szerint a 60 napon túli közüzemi díjtartozások, az önkormányzatok intézményi ellátottainak élelmezésével összefüggő adósságok, valamint a közoktatási intézmények fenntartásához kapcsolódó forráshiány rendezése.

A mostani eljárásban 1274 önkormányzat igényét bírálták el, végül 1182 település kérelmét hagyták jóvá részben vagy egészben. Az összes megítélt támogatás eléri a 11,6 milliárd forintot, amely a BM közleménye szerint már jövő héten, egy összegben a települések számláján lesz.

Erre több településnek alighanem égető szüksége is van. A támogatási összeg nagysága szerint a legnagyobb bajban Kiskunfélegyháza lehet, mivel ők kapták a legmagasabb, 172 millió forintos támogatást. Salgótarján 144, Bátonyterenye 141, Kalocsa 127, míg Balassagyarmat 122 milliót kapott, ahogyan Barcs is.  Szerencs 108, Sátoraljaújhely és Mátészalka 105-105, Balmazújváros 101 millió  forintot kapott. A legtöbb támogatott önhikis település Borsod, Baranya, Szabolcs, Hajdú-Bihar, Somogy, valamint Zala megyében található, de számos Pest megyei kistelepülés is szerepel a listán. A kisebb települések, aprófalvak jelentős része 10, de számos esetben egymillió forint alatti összeget kapott.