Pénzt osztanak az egészségügyben

Hárommilliárd forintot kapnak a kórházak a betegek életkörülményeinek javítására, kétmilliárdot a mentőszolgálat a szervezet további átalakítására.
Komócsin Sándor, 2007. szeptember 9. vasárnap, 16:33
Fotó:

Az egészségügyi alap 25 milliárd forintos többletbevételéből 3 milliárd forintot a kórházi ellátás színvonalának, ezen belül például az étkeztetés és a higiénia javítására kapnak a kórházak - jelentette be az egészségügyi miniszter. Az MTI kérdésére elmondta: az intézmények a kórházi napidíj kiegészítéseként kapják meg a pénzt. A célzott támogatás a betegek komfortérzetének javítását szolgálja. Példaként említette, hogy van olyan kórház ahol a napi étkezésre fordított összeg nem éri el a 300 forintot sem.

Közölte azt is, hogy a jövő héten szakértői testületet hív össze, amelynek két hete lesz arra, hogy javaslatot dolgozzon ki a kórházi ellátás színvonalának minimumairól. Ezt olyan részletességgel kell elkészíteni, hogy szerepeljen benne: hányszor kell friss zöldséget és gyümölcsöt kapnia a kórházban fekvő betegnek.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az egészségügyi intézmények között elosztásra kerülő 25 milliárd forintból a mentőszolgálat arra kap kétmilliárd forintot, hogy folytatassa a mentési és a betegszállítási feladatok szétválasztását.

HOZZÁSZÓLÁSOK