Pénztárgépcsere: Három újabb rendelet az átálláshoz

Az online pénztárgépre való átállás megkönnyítése érdekében három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter.
Napi.hu, 2013. november 15. péntek, 19:06
Fotó: Napi.hu

A szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy leadják pénztárgép megrendeléseiket a forgalmazóknak, akiknek 8 napjuk lesz a megrendelések visszaigazolására. Azoknak akik nem kapnak visszaigazolást 8 napon belül, lehetőségük lesz a NAV internetes felületén gépet rendelni - áll a Nemzetgazgasági Minisztérium közleményében. "A tárca bízik abban, hogy az új szabályozásnak köszönhetően megszűnnek azok a pénztárgépgyártást gátló tényezők, amelyek az elmúlt időszakban nehezítették az új pénztárgépek üzembe helyezésének gördülékeny megvalósulását" - teszi hozzá a közlemény.

Az NGM szerint az új előírások az új gépekre való átállási folyamat meggyorsítását szolgálják. A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint olyan megrendelési gyakorlat alakult ki a pénztárgéppiacon, amely gátolja a pénztárgépek tömeggyártását, így az átállást is nehezíti. A megrendelési problémák jellemzően a viszonteladók, szervizek körében jelentkeztek, mivel ezek a piaci szereplők sok esetben nem konkrét pénztárgéptípusra, hanem több gyártó termékére, vagylagosan, szállítási határidő megjelölése nélkül vettek fel rendelést, amelyeket a gyártók (forgalmazók) felé nem továbbítottak, vélhetően azért, hogy az összegyűjtött megrendelés állománnyal alkupozícióba kerüljenek.

Nyolc nap

Az új rendelet ezt a problémát orvosolja - véli a gazdasági tárca. A viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek - a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül - vissza kell igazolniuk a megrendeléseket. Tehát a kereskedőknek, vendéglátósoknak a rendelet kihirdetését követő 8. napig semmit nem kell csinálniuk, csak várni, hogy kapnak-e visszaigazolást a megrendeléseikre. Ha a cserével érintett vállalkozó nem kap visszaigazolást 8 napon belül, akkor lehetősége nyílik a NAV internetes felületén gépet rendelni. A tárca felhívja a figyelmet, hogy a NAV honlapjának előnye, hogy ezen a felületen kizárólag érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépekre adható le megrendelés, amely közvetlenül a forgalmazókhoz jut el, így mindenki biztos lehet abban, hogy a megrendelése nyomán valóban kap pénztárgépet.

Adatszolgáltatási kötelezettség

A rendelet ugyanakkor adatszolgáltatási kötelezettséget is előír a forgalmazók részére. Az új szabályozás szerint a rendelet hatálybalépésétől számított 15 napon belül valamennyi engedéllyel rendelkező forgalmazónak elektronikus úton be kell jelentenie a saját megrendelőikre vonatkozó adatokat, megjelölve a vállalt szállítási határidőt is.

"A fentieken túl, az egyértelműség, és az értelmezési kérdések elkerülése érdekében a mai naptól külön-külön rendelet határozza meg az online pénztárgépekre és a taxaméterekre vonatkozó szabályokat, míg a közös rendelet hatályát veszti" - áll a közleményben.

Az NGM közleménye szerint a másik két rendeletben lévő szabályok tartalmukban nem térnek el a jelenleg hatályos előírásoktól, így például az átállási határidőben sem hoznak változást, azonban a két területre vonatkozó szabályozás elkülönítése segíti a jogalkalmazást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.17 20:09

..innentől vége a forgalom manipulálására....hahaha....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2013.11.17 19:13

nekem is van egy javaslatom!
a régi pénztárgépet útánvéttel adja fel mindenki a NGM-nek!
miattuk kerül szemétbe többszázezer régi pénztárgép úgy 30 milliárd forintnyi értékben és kell venni ismét a haveroktól újat 30-50 milliárdért!
igy a vállalkozóktól ismét sikerült lehúzni majd 100 milliárdot!
újdonság, hogy mostantól több új sarcokat kell fizetni havonta!
ezek a kötelező karbantartás /havernál/ és a távkapcsolat havi díja!
nem lennék meglepve, ha jövőre ismét új pénztárgépeket kellene venni, olyat ami lehallgat és ha kell naponta feljelent!
olyan mikor lesz, hogy az ellenőrzés kétirányú lesz és én is figyelhetem az engem figyelők tömegét? miért fizetnék adót azért, hogy az irodában pornót nézegetnek, újságot olvasgatnak, szundikálnak, orális szexet folytatnak az iróasztal alatt vagy a klotyón stb.......!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html