Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón.

Ezért - mint elmondta - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".

Megállapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban is, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében.

Időarányosan kifejezetten jól áll a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) két évvel ezelőtt megfogalmazott 12 pontjának teljesítése - mondta a szervezet elnöke szombaton Budapesten újságírók előtt, azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

Hankó Zoltán elmondta: a kormányfővel az elmúlt évek történéseit, a jelen gondjait és az elkövetkező időszak feladatait beszéltek át, továbbá áttekintették az MGYK által 2010-ben "Mit kíván a magyar gyógyszerész?" címmel megfogalmazott 12 pont sorsát.

Ezek közül mostanáig megtörtént a patikaliberalizáció leállítása, visszaállították a kötelező kamarai tagságot és a gyógyszerészi kompetenciák rendezésében is igen jelentős előrelépések történtek. Ezen felül várhatóan szeptemberben megjelenik, és hatályba is lép az a rendelet, amely a gyógyszerészi szakképzési rendszert is rendezi - fejtette ki Hankó Zoltán.