Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénzügyi szankciókkal sújthatja az Európai Bizottság Magyarországot és Lengyelországot, ha megakadályozzák az európai ügyészség felállítását - nyilatkozta a testület igazságügyekért felelős tagja a Handelsblattnak. Vera Jourová, aki a hét elején Budapesten tárgyalt úgy látta, a felállítandó ügyészségben való részvételt össze kellene kötni a felzárkóztatási támogatásokról szóló tárgyalásokkal - írja a HVG.hu.

Az ügyészség az EU elleni gazdasági bűnözést vizsgálná, ami a gyakorlatban az uniós pénzek elköltésével kapcsolatos visszaéléseket jelenti. Jelenleg az EU illetékes szervezete, az OLAF csupán felhívhatja a figyelmet ezekre a visszaélésekre, ám nyomozati jogkörrel nem rendelkezik.

Magyarország pedig igen sok munkát ad az OLAF-nak: a szervezet legutolsó éves jelentése szerint 2015-ben 17 uniós pénzt illető ügyet vizsgálta ki, ezzel hazánk Románia és Bulgária után a harmadik. Igaz, a kormány szerint minden rendben van: a tavaly magyar ügyekben elindított 21 vizsgálat közül mindössze egyet kezdeményezett valamilyen közszerv.