BUX

Pénzügyminiszter kerestetik - marad-e Veres?

Sok a találgatás az új kormány pénzügyminiszterének személye körül. A második Gyurcsány-kabinetben Veres János marasztalása a folytonosságot jelezné, míg egy új ember a reformtervek hitelességét növelné.

NAPI Online, 2006. április 21. péntek, 06:40


Annyi bizonyos, hogy a rendszerváltás óta a pénzügyérek átlagosan másfél évet töltöttek posztjukon.

A NAPI Gazdaság által megkérdezett szakértők többsége szocialista kormányalakítás esetén is cserére számít, bár akad ellenkező vélemény.

Nem valószínű, hogy kormányon maradása esetén az MSZP egyfajta kamikaze pénzügyminisztert választana, vagyis olyan szakértőt, aki képes és hajlandó keresztülverni az államigazgatáson a komolyabb fiskális szigort, vállalva, hogy népszerűsége esetleg olyan mértékben romlik, hogy meg kelljen válnia posztjától - mondta lapunknak Kiszeli Zoltán politológus. A piacot persze megnyugtathatná egy Bokros Lajoshoz fogható kaliberű pénzügyminiszter, ám a lakosság számára ez politikai szempontból nem volna jó üzenet.

Ha a magánszférából választ magának "kincstárőrt" a kormányfő, sok ember jöhet szóba. Egyes vélemények szerint komoly érvek szólnak a GKI Gazdaságkutató, mint a leendő pénzügyért adó műhely mellett - Medgyessy Péter kormányalakítása idején például Vértes András elnök neve is forgott (Akar László vezérigazgató a Horn-kormány politikai államtitkára volt). Más hírek szerint Surányi Görgy volt jegybankelnök, a CIB Bank jelenlegi elnöke, a közép- és kelet-európai régió igazgatója sem esélytelen a pénzügyminiszteri posztra; személye mellett nemzetközi ismertsége és múltja szól.

Ellenzéki kormányalakítás esetén némiképp "tisztább" a helyzet, viszonylag stabilan tartják magukat ugyanis a gazdasági csúcsminisztérium létrehozásáról szóló hírek, amelyet Matolcsy György vezetne. Ebben az esetben az Orbán-kormány pénzügyére, Varga Mihály miniszterhelyettesi posztot tölthetne be. Amennyiben mégsem lesz csúcstárca, úgy nagyjából egyöntetűen Varga tűnik a legesélyesebbnek a József nádor térre költözni.

Tovább részletek a NAPI Gazdaság mai számában.