Az emelkedő költségekre hivatkozva 6,5 milliárd forinttal nagyobb összeget terveztek be a 2020-as büdzsében a Pénzügyminisztérium költözésére a Budai Várba, mint amennyivel idén februárban számolt a kormány a középtávú költségvetési kitekintésben. A dokumentumból az - Mfor szerint - az is kiderül, hogy jövőre 18,586 milliárdra emelkedik a keret.

Az elmúlt évek büdzséiben már összesen 29,4 milliárd forintot költöttek, illetve terveztek elkölteni. Kérdés, hogy ez az összeg hogyan változott az elmúlt időszakban, mert csak a 2017-es kiadás tekinthető véglegesnek.

A kiadások emelkedésének okát nem részletezték. A parlament előtt lévő javaslatból az viszont kiderül, hogy a következő évben közel 18,2 milliárd forint felhalmozási kiadás áll rendelkezésre erre a célra, amihez jön még 457,5 millió forint működési kiadás lesz. A BM Várba költözésre biztosított 7 milliárd forint kivezették a tárca költségvetéséből. A tervek szerint ugyanis még az idén beköltezhetnek az új épületbe, nem kell már a 2020-as költségvetésben erre forrást elkülöníteni. A tervek szerint ezzel elköltik az erre elkülönített 14 milliárd forintot.