Pereket indíthat a Magyar Agrárkamara

Közérdekű pereket is indíthat a közeljövőben a gazdák védelmében a Magyar Agrárkamara, elsőként a szárazság miatt megsemmisült gabonát követelő termeltető cégek kerülhetnek a célkeresztbe - írja a Magyar Nemzet.
MTI-Eco, 2013. január 3. csütörtök, 08:19
Fotó: Napi.hu

Az Országgyűlés nemrégiben azzal egészítette ki a köztestületről szóló törvényt, hogy a szervezet maga is kérheti a bíróságtól a tisztességtelen kikötéseket tartalmazó termeltetési szerződések semmisségének kimondását - ismerteti a lap csütörtöki számában. Az ilyen eljárások befejezéséig az általános szerződési feltétel teljesítésével kapcsolatban folyamatban lévő bírósági, illetve választott bírósági tárgyalásokat fel kellene függeszteni. Jelenleg is több száz ilyen jellegű eljárás zajlik.

A lap közlése szerint ezek a perek elsősorban azért indultak, mert a termeltetési szerződést kötő, zömében feldolgozó- vagy kereskedőcégek nem akarták elfogadni azt a tényt, hogy a gazdák a különböző természeti csapások miatt nem tudták leszállítani a megállapodásokban szereplő gabonamennyiséget. A gazdáktól az eredeti megállapodásban foglalt összegnél jóval magasabb áron beszerzett gabona értékét követelik, mégpedig kamatokkal együtt. Ezeknek a szerződéseknek a jogszerűsége a lap szerint már régóta vitatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK