BUX
40021

Perelhetővé válik a paksi szerződés titkossága

Megjelent a parlament honlapján a paksi bővítésről szóló, orosz - magyar szerződés titkosságát biztosító törvény módosítása.

Napi.hu, 2016. március 11. péntek, 15:55

A szerződés továbbra is titkos marad, de elvben egyes részleteinek nyilvánosságáért lehet mostantól perelni. Kérdés, hogy aki nem tudja mi van a szerződésben, az hogyan tudna érvelni a bíróság előtt - írta a 444.hu.

Az Európai Bizottság szólította fel a magyar kormányt, hogy enyhítsen azon a törvényen, amelyik alapból 30 évre titkosította a paksi bővítésről szóló szerződést, amelyet Magyarország Oroszországgal kötött.

Az igazságügyi tárca elkészítette a módosítást, és ezt a szöveget már Brüsszel is jóváhagyta.

Eszerint a szerződésre vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságát előíró infotörvény, ám nem lehet nyilvános a szerződésnek az a része, ami nemzetbiztonsági érdekből vagy szellemi tulajdonhoz fűződő jog sérelméből fakadóan nem lehet nyilvános. Ezek a részek ugyanúgy 30 évig titkosak, mint eddig. Csakhogy a magyar kormány szerint a teljes szerződésnek nemzetbiztonsági érdekből vagy szellemi tulajdonhoz fűződő jogból fakadóan titkosnak kellene maradnia.

Így a portál információi szerint a törvénymódosítás nyomán egyetlen sor sem kerül majd nyilvánosságra.