BUX
37350

Perre mentek a Habony-útlevél ügyben

Első fokon pert nyert az LMP a Habony-útlevél ügyben, a minisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia, rendelkezett-e, és ha igen, milyen okból Habony Árpád, Vida Ildikó, Heim Péter és Gíró-Szász András diplomata-útlevéllel.

Napi.hu, 2015. március 24. kedd, 17:19

Az LMP ma első fokon pert nyert a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben: a döntés arra kötelezi a minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra, rendelkezett-e, és ha igen milyen okból Habony Árpád, Vida Ildikó, Heim Péter és Gíró-Szász András diplomata-útlevéllel - írja a párt közleményében.

Az LMP szerint a döntés precedensértékű, mert bizonyítást nyert, hogy hivatalos útlevelet azok kaphatnak, akik közfeladatot látnak el, ezért a választóknak joguk van tudni, hogy kik rendelkeznek ilyen útlevéllel. A párt szerint ez elősegítheti azt, hogy átláthatóbban működjön az egyre sötétebb ügyekkel terhelt magyar külpolitika, mert a Külügyminisztérium mostantól nem osztogathat diplomata-útlevelet politikai következmények nélkül.

Az LMP négy hónappal ezelőtt adott be közérdekű adatigénylést az amerikai beutazási üggyel kapcsolatban, amire a kormány több körben sem volt hajlandó válaszolni. A párt ezért pert indított az ügyben, amit a mai napon első fokon megnyert.