A New Yorkban élő műgyűjtő szerdán elmondta: ameddig védett a kép, addig letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban. Hozzátette: a Forster központtól arra is van engedélye, hogy a Golgotát elszállítsa a múzeumból, de nincs ilyen terve.

A Munkácsy-trilógia tulajdonában álló darabjának további bemutatását augusztus végén tiltotta meg Pákh Imre, a képet akkor letakarták a Déri Múzeumban. A műgyűjtő a Golgota védetté nyilvánításáról szóló novemberi határozatot megfellebbezte, de a döntés a napokban jogerőssé vált.

A Golgota védetté nyilvánításáról azt követően döntött az örökségvédelmi központ, hogy megfeneklettek a tárgyalások a festmény megvásárlásáról. Pákh Imre korábban az RTL Híradónak nyilatkozva bunkósbot politikának nevezte a magyarországi eljárását; így majdhogynem lopott képnek tekinti a Golgotát. Arról is beszélt, hogy valószínűleg pert indít a magyar állam ellen.

Az MNB vásárolná meg a Golgotát is

Pákh Imre a Krisztus-trilógia egyetlen nem magyar állami tulajdonban lévő darabjáért 9 millió dollárt (mintegy 2,5 milliárd forintot) kért az MNB-től. "Mikor a 9 millió dollárról tárgyaltam az MNB-vel, később írásban is rögzített ajánlatot tettem arra, hogy ezért a vételárért cserébe az egész, 52 képből álló Munkácsy-gyűjteményemet 12 éves letétbe adtam volna a magyar államnak. Ez az ár továbbá tartalmazta az elővételi jogot is az egész gyűjteményre" - nyilatkozta júniusban Pákh.

Az MNB az Értéktár programja keretében vásárolná meg 6 millió dollárért (mintegy 1,6 milliárd forintért) a Golgotát. A Munkácsy-trilógia egy másik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című képet az MNB már korábban megvásárolta 5,7 millió dollárért a tulajdonos kanadai Hamilton Galériától.