Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ), a Braun Industrieholding AG és a Hubertus Agráripari Bt. között a Balaton-nagybereki Állami Gazdaság privatizációjával és átalakulásával kapcsolatban 1992-ben kötött szerződés - így annak az állami földterületek haszonbérletére vonatkozó része is - érvényes - állapította meg a Bécsi Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő állandó választott bíróság. Az ügyben, másfél éves vizsgálatot követően, egyhangú döntés hozott a háromtagú választottbíróság (Alexander Petsche, Harmathy Attila és Gerold Zeiler) - adta hírül a Hubertus. A bíróság megalapozatlannak találta azokat a kifogásokat, amelyeket a magyar állam a perben a szerződés kapcsán felhozott, és többek között kimondta, hogy a szerződés megfelel az értékarányosság követelményének, és nem ütközik jó erkölcsbe.

A társaság szerint a mai napig minden olyan jogerősen lezárt ügy, amelyet az állam, annak szervei és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményeztek a társasággal szemben (környezetkárosítás, vízkormányzási kérdések, a szerződés érvénytelensége stb.) a bt. javára dőltek el, így az ellene felhozott vádak jogerősen is alaptalannak bizonyultak.

Olcsónak vélték a bérlést

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezdeményezte a Somogy megyében gazdálkodó, német érdekeltségű - Hubertus Agrarindustrielle GmbH&Co. KG többségi tulajdonában lévő - Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú földbérleti szerződés felbontását, ami miatt a társaság az osztrák választottbírósághoz fordult, a tárgyalás hamarosan megkezdődhet - mondta január elejen Csató András ügyvezető. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos 2012 őszén természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Nagyberek terültén található, részben a cég által bérelt állami, természetvédelmi terülten történt vízeresztés miatt.

A kormánybiztosi hivatal kifogásolta az államnak a céggel kötött hosszú távú fölhaszonbérleti szerződését is, amely szerint a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság 1992-es privatizációját követően a Hubertus hektáronként évi 10 forintért bérelhetett 7725 hektárnyi állami területet 99 évig. A kormánybiztos korábbi nyilatkozatai szerint alapos a gyanúja annak, hogy a szerződésben szereplő, esetenként jogszabályellenesek ítélt feltételek miatt 7-8 milliárd forintos kár érte az államot a térségben jellemző földbérleti díjjakkal számolva, ezért az NFA kezdeményezte a bérleti szerződés felbontását és a terület állami birtokba vételét.

Haszonnal gazdálkodik a cég

A Somogy megyei Kéthely központtal működő, 116 embert foglalkoztató Hubertus az államtól bérelt területéből 4741 hektáron végez mezőgazdasági tevékenységet. A hajdani megállapodás értelmében a cég azért bérelhette kedvezményes, fix áron az állami területeket, mert ráhárultak egyebek közt a térség vízkormányzásával kapcsolatos feladatok és költségek. A 3,9 milliárd forint jegyzett tőkéjű, 4,8 milliárd forintos saját tőkével rendelkező cégeb a korábbi nyilatkozatok szerint eddig 3,75 milliárd forintot fektettek be a tulajdonosai. A bt. a Ceginfo.hu adatai szerint 2011-ben 1,04 miliárd forintos árbevétel mellett 102,6 milliós adózott eredményt produkált, az egy évvel korábbi 12,0 millió forint után.